Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Speciális tanfolyamok » Erősáramú elektrotechnikusi...

Erősáramú elektrotechnikusi vizsga mellé jár-e kapcsolási jogosultság? Meg hány voltig?

Figyelt kérdés
Tudtommal 1kV-ig jár. Tanárom ezt mondta nekünk, nem tudom mi igaz ebből.
2016. jan. 8. 21:37
 1/5 anonim ***** válasza:

Kapcsolási jogosultság annak jár, akinek olyant ad az adott berendezés berendezésfelelőse.

Nem azt akartad kérdezni, hogy erősáramú elektrotechnikusi vizsga mellett bizonyos feszültségszintenként kapcsolási jogosultsághoz milyen külön papír kell még?

2016. jan. 9. 12:52
 2/5 anonim ***** válasza:
Előző: Szerintem a villamosmű kezelőire gondolt...
2016. jan. 10. 12:42
 3/5 anonim ***** válasza:
Azt én is úgy vélem, de ebben a szakmában a pongyola fogalmazás nem fizetődik ki.
2016. jan. 10. 14:34
 4/5 anonim ***** válasza:
Utolsónak: És akkor miből lesz munkánk? :)
2016. jan. 10. 15:22
 5/5 anonim ***** válasza:

Már maga a kérdés is fura. Figyeltél Te órán? Mit tanultatok? Én ugyan kb. 10 éve elvesztettem a fonalat amióta tart ez az EU-s szintű (MSZ-EN és társai) szabványosítási ámokfutás. De kb. 100-120 éve amióta egyáltalán villamosművekről beszélünk a kapcsolási jogosultság (részben ahogy az 1. válaszoló is írta) általában 3 dolog együttesét jelenti:

1./ Szakképzett (erről gondolom nem kell sokat beszélni)

2./ Kioktatott (azaz az adott berendezést, létesítmény ismerő, helyismerettel rendelkező. Magyarul tudja, hogy ha valamit kapcsol annak mi a következménye, főleg manapság amikor már tele van a világ átkapcsoló automatikákkal, szigetüzemben is működő gázmotoros hálózatokkal, UPS-ekkel, tartalék aggregátorokkal stb-kkel)

3./ Arra feljogosított (ld. 1. válaszadó) de ez sem egyszerű.

Ezen 3 dolognak kell egyidőben egyszemélyre vonatkozóan meglenni, hogy kapcsolhasson.

Sőt, főleg a 3. nagyon gyorsan tud változni. Nem egy berendezés első feszültségalá helyezését (vagy első üzembehelyezését ki hogy nevezi) végeztem el, és szinte az összes esetben a kapcsolási jogosultságom abban a pillanatban szünt meg, hogy bekapcsoltam és elvégeztem rajta a szükséges minősítő méréseket. Hiába ismerem a berendezést (és esetleg az egész létesítményt) azon a berendezésen többet nem kapcsolhatok, mert nem vagyok rá feljogosítva. De ezt ha ilyennel foglalkozol meg kellett volna már régen tanuljad.

A másik fele amit Sztrogoff írt, hogy fontos a precíz fogalmazás. Álltunk mi egy létesítmény kapcsolóterében a helyi áramszolgáltató képviselőjével meg egy halom más szakemberrel. És amíg nem sikerült éppkézlább módon összeszednie magát az amúgy feljogosított szakembernek egy üzemzavar után nem kapcsolt vissza senki. Kb. ez hangzott el: "FJ (feljogosított): ugye készvagytok?" "ÁSZ (áramszolgáltatós): igen, részünkről a visszakapcsolásnak nincs akadálya" "Én: igen, részünkről a visszakapcsolásnak nincs akadálya" "MV (helyi gyáregység műszak vezetője): mikor kapcsoltok már vissza?" "FJ: visszakéne kapcsolni." csend és várakozás "FJ: kapcsoljon már valaki vissza" egyre feszíőbb csend és várakozás "MV: gyerekek ne szórakozzatok már kapcsoljon már valaki vissza"... "Én: FJ-nek itt közülünk maximum te kapcsolhatsz vissza, és mi csak akkor kapcsolunk ha egyértelműen valaki azt kéri". Ezek után "FJ az ÁSZ-osoknak: jó akkor mi lenne ha visszakapcsolnátok?" "ÁSZ: akkor lenne villany" tovább nem mesélem aki látott már ilyet el tudja képzelni.

(és igen már megszoktam, hogy mindenért le vagyok pontozva. Nyugodtan lepontozhatjátok a válaszomat)

2016. jan. 12. 21:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!