SOS! Hova menjek OKJ-s képzésre?

Szia!
Szerintem is megéri egyetem előtt vagy helyett beiratkozni okj képzésre. Én is azt tettem és nem bántam meg. Ha esetleg nem sikerül az egyetem, akkor nem csak egy érettségivel lépsz ki a munkaerőpiacra, hanem egy szakmával is. Azért nem mindegy. Tőlünk is sokan buktak ki, meg is szívták. Érettségijük van csak és mivel elmúltak 21 évesek, ezért az okj is fizetős lett számukra.
Az az igazság, hogy turizmusból diplomával sem könnyű elhelyezkedni. Viszont, ha beszélsz nyelveket, akkor megnyílik előtted a világ. Egyik volt osztálytársam luxushajón dolgozik, a másik spanyol tengerpart hoteljában, a harmadik pedig Ausztriában nem kevés pénzért. Aki itthon maradt, az pedig nem a szakmáján belül robotol havi 130 ezerért. És ő még szerencsé, hogy ennyit keres.
Arra a kérdésre, hogy hova menj, azt tudom felelni, hogy ne nevesincs iskolákba. Inkább felsőoktatási intézmények által indított felsőfokú szakképzésekre. Akik külföldön dolgoznak, ők is ilyenre jártak. Azt hiszem Sopronba. De indít más egyetem is idegenforgalmi FSZ-t. Ott majd heti 8 órában tanulod 2 éven át a szakmai angolt/németet. Lehet szakdogát is kell majd írnod. Nekem kellett, igaz logisztikára jártam. Szóval egy nappali tagozatos idegenforgalmi szakmenedezser felsőfokú szakképzést ajánlok neked. Ha főiskolán tanulod, akkor 4 félévet elhasználsz az államilag támogatott féléveidből, cserébe beszámítják egy részét, ha tobább tanulsz, meg lesz a nyelvvizsgád és nem a nulláról kezeded, mint a sima érettségizettek. Ha középiskolában tanulod ötöd, hatod évként, akkor megmaradnak az államis féléveid, nem vonnak le semmit. Nekem sem tették.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!