Valaki elmagyarázná nekem a get, take, have, make "összes" jelentését?
fúh. Ezeknek tényleg rengeteg jelentése van, szerintem még én sem tudom az összeset. Elmondom, hogy (szerintem) mire szokták a leggyakrabban használni.
És ami fontos: ezekhez sokféle igekötő (on, out, off, stb.) társulhat, amik módosítják a jelentést, azt most nem írom le, csak azt, hogy a "csupasz" igét mire használjuk.
1. get
- simán "kapni" pl. I'll get a new car tomorrow from my father.
- "válni valamivé" pl. When he started to run around, i got so angry.
- "érni valahova" pl. Go to the end of the street. When you get there, turn left.
- a múlt idejét szlengként a have helyett pl. I got so much time, I don't even know what to do with.
- szintén nem túl helyes, mikor pl. valaki azt mondja: I get the bus. - de szokták mondani. Take-kel helyes, lentebb leírom.
2. have
- "birtokolni" pl. I have two dogs.
- nincs mindig állandó jelentése, néha olyankor szokták használni, mikor mi a magyarban teljesen mást. pl. "Have a break!" = Tarts szünetet! vagy "I have a lunch." = Ebédelek.
- have to = kell valamit csinálnom pl. I have to go shopping.
- befejezett jelen segédigeként: I have never seen this before.
3. take
- "venni" (nem boltban, hanem kézzel) pl. Take your books and open it on page 65.
- "igénybe vesz" mondjuk időt. pl. It will take about 35 minutes.
ide sorolható a fent említett buszos dolog. I have to take a bus to work today. = Ma busszal kell mennem munkába.
- "venni" de nem kézzel. Ilyen a magyarban is van: veszek egy masszázst, veszek egy zuhanyt.
- kifejezésekben, amikben nem igazán tudjuk magyarra fordítani: pl Take a chance, please! = Tégy egy próbát / Adj neki egy esélyt, kérlek!
4. make
- "csinálni" pl. I make my own food every day.
- valakivel csináltatni valamit pl. My parents make me go out with my class but I don't want to. vagy You make me feel like a fool.
(ezt csak akkor lehet használni, ha nem "rendeltetésszerűen" csináltatsz valakivel valamit. Tehát ha pl. tönkremegy a radiátorod, és azt megcsináltatod a szerelővel, akkor arra más szerkezet kell)
Kapásból ezek jutottak eszembe, de előfordulhat, hogy kihagytam valamit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!