Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Speciális tanfolyamok » Nemzeti Közszolgálati Egyetem-...

Nemzeti Közszolgálati Egyetem-re Hadtudományi karra milyen esélyem van bekerülni és hogyan zajlik? Konkrétumok a kiegészítésben

Figyelt kérdés
10 éves korom óta katona szeretnék lenni, nagyon tetszik a szakma.Papám a 2. világháborúban nagy sikerrel szolgált, tizedes ranggal,lövegparancsnokként, tovább szeretném vinni ezt az ágat a családban, voltam már katonai táborban is (1 hetes volt).Fizikailag elég jó vagyok a koromhoz képest. Sajnos olvastam, hogy túljelentkezés van. Most 10. Gimnáziumba járok , tantárgyakból jelenleg igy állok: irodalom 4, nyelvtan 4, matek 3, német(első nyelv ) 4, angol(második nyelv) 5, történelem 5, testnevelés 5. Mehetne jobban is, ha akarnék jobban tanulni, mert jelen pillanatban nem tanulok maximális szinten, de oda tudom magam tenni. Testnevelés és töri faktot fogom választani jövőre, valamint 11. év végére németből szeretném letenni a középfokú nyelvvizsgát (B2).Airsoftozni is fogok a nyártól,hogy szokjam a katonaságot meg hogy hogyan helyezkedjek. Elég messze van még a jelentkezés, de jobb előre tudni, mire készüljek fel, így van rá idő is. Tudom hogy van fizikai,pszichológiai és egészségügyi alkalmassági teszt. Arra vagyok kíváncsi hogy például a pszichológia vizsgán milyen kérdések jöhetnek? Utána néznek-e a családomnak,hogy hol tanultak meg hogy büntetett előéletűek-e,normálisak-e? (büntetett előélettel nem lesz probléma, meg a normális ember kérdésével sem). Izgatott vagyok ezzel kapcsolatban, szerintem látszik is az irásomon, amiért előre is bocsánat. Egyszerűen csak szeretnék megtudni konkrétumokat, hogy hogyan zajlik ez az egész, ha valami eszembe jut útközben, akkor írok még.

2013. ápr. 15. 20:05
 1/6 anonim ***** válasza:

A tanulásba húzz bele mert kellenek az ötösök.

A fizikai nem kezdő, szal jobb ha arra is ráfekszel.

A psziről annyit, h akinek van gógyija, az nem tud rajta megbukni.

Szal ha megkérdik h félsz e a sötétben vagy 7 éves korodban behugyoztál e akkor egyértelmű, h nem a válasz.

Vagy arra figyelj oda, h van h feltezsnek 400 kérdést, de az valójában vagy csak 100, csak annyi, h másképp fogalmazva is rákérdeznek.

Ennek az a lényege, h mennyire mondasz igazat meg h mennyire vagy határozott.

Szal ha a 4 ugyan arra a kérdésre más választ adsz garantált bukó.

2013. ápr. 15. 20:20
 2/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm szepen :) az ugye nem igaz hogy csak angol közepfokút fogadnak el? Jó a német is?
2013. ápr. 16. 07:31
 3/6 anonim válasza:
Régen csak angolt fogadtak el,de most úgy láttam h jó a német is!:)
2013. ápr. 16. 10:50
 4/6 NKE válasza:

Ha jól értem, tüzér szeretne lenni. Ehhez a matekot mindenképpen fel kéne tornázni, mert ahhoz a fegyvernemhez ez elengedhetetlen. A kémia, és főleg a fizika még az, amivel érdemes képben lenni ahhoz, hogy valaki jó tüzér szakember legyen. Alapvetően a 4-5 átlag mindenképpen jó pont, azt tartani kéne mindenből.

Tüzér szakirány katonai vezetői szakon van, oda viszont kifogástalan egészségi állapot kell, nem lehet pl. szemüveges. A nyelvvizsga célkitűzés nagyon helyes, a felvételnek követelménye is egy középfokú nyelvvizsga megléte. Ha belefér, érdemes lenne érettségiig megpróbálni a másik nyelvet is, mert az viszont plusz pont a felvételinél.

A pályázó és a felmenők mentális állapotának az alkalmassági vizsgálaton néznek utána, a büntetlenséget pedig erkölcsi bizonyítvánnyal kell igazolni, amit a rendőrség állít ki, és a jelentkezési laphoz kell majd csatolni.

Az airsoft alapvetően nem sok rálátást ad a katonai pálya milyenségére, bár ez csapattól is függ. Arra érdemes vigyázni, hogy amatőröktől - nem katonaviselt emberektől - ne tanuljon el előre rossz technikákat, amiket utána sokkal nehezebb levetkőzni, mint teljesen az alapoktól megtanulni ezeket az eljárásokat. Érdemes inkább a Honvédség által szervezett rendezvényeket, bemutatókat, táborokat keresni, ha mégis ki szeretné próbálni az ilyesmit.

A felvételivel kapcsolatban itt tájékozódhat:

[link]

Ezt az oldalt érdemes lesz a hátra lévő két évben követni, minden felvételi időszakban aktualizálják.

Érdemes az egyetem, illetve a kar honlapját is követni:

[link]

Az alkalmassági vizsgákról itt talál tájékoztatást:

[link] tajekoztatok

A következő két évben mindenképpen érdemes eljönni az egyetem nyílt napjára, ahol nem csak friss infókat kaphat a jelentkezéssel és a képzéssel kapcsolatban, hanem az oktatókkal és a hallgatókkal is beszélgethet ezekről. A nyílt nap általában januárban szokott lenni, de a honlapon minden esetben kiemelt hírként szerepel.

(Jó tanács: ha menne jobban is, akkor menjen jobban! Egy leendő tiszt ne legyen felületes semmiben, amihez hozzáfog! A kapott feladatokat is mindig a legjobb tudása szerint kell majd végrehajtania. Ez nem a jó átlagról szól, hanem a hozzáálláshoz. Ezért van az, hogy ez nem csak egy szakma, hanem hivatás.)

Sok sikert a tanulmámyaihoz!

NKE HHK

2013. ápr. 17. 16:28
 5/6 NKE válasza:

Ha jól értem, tüzér szeretne lenni. Ehhez a matekot mindenképpen fel kéne tornázni, mert ahhoz a fegyvernemhez ez elengedhetetlen. A kémia, és főleg a fizika még az, amivel érdemes képben lenni ahhoz, hogy valaki jó tüzér szakember legyen. Alapvetően a 4-5 átlag mindenképpen jó pont, azt tartani kéne mindenből.

Tüzér szakirány katonai vezetői szakon van, oda viszont kifogástalan egészségi állapot kell, nem lehet pl. szemüveges. A nyelvvizsga célkitűzés nagyon helyes, a felvételnek követelménye is egy középfokú nyelvvizsga megléte. Ha belefér, érdemes lenne érettségiig megpróbálni a másik nyelvet is, mert az viszont plusz pont a felvételinél.

A pályázó és a felmenők mentális állapotának az alkalmassági vizsgálaton néznek utána, a büntetlenséget pedig erkölcsi bizonyítvánnyal kell igazolni, amit a rendőrség állít ki, és a jelentkezési laphoz kell majd csatolni.

Az airsoft alapvetően nem sok rálátást ad a katonai pálya milyenségére, bár ez csapattól is függ. Arra érdemes vigyázni, hogy amatőröktől - nem katonaviselt emberektől - ne tanuljon el előre rossz technikákat, amiket utána sokkal nehezebb levetkőzni, mint teljesen az alapoktól megtanulni ezeket az eljárásokat. Érdemes inkább a Honvédség által szervezett rendezvényeket, bemutatókat, táborokat keresni, ha mégis ki szeretné próbálni az ilyesmit.

A felvételivel kapcsolatban itt tájékozódhat:

[link]

Ezt az oldalt érdemes lesz a hátra lévő két évben követni, minden felvételi időszakban aktualizálják.

Érdemes az egyetem, illetve a kar honlapját is követni:

[link]

Az alkalmassági vizsgákról itt talál tájékoztatást:

[link] tajekoztatok

A következő két évben mindenképpen érdemes eljönni az egyetem nyílt napjára, ahol nem csak friss infókat kaphat a jelentkezéssel és a képzéssel kapcsolatban, hanem az oktatókkal és a hallgatókkal is beszélgethet ezekről. A nyílt nap általában januárban szokott lenni, de a honlapon minden esetben kiemelt hírként szerepel.

(Jó tanács: ha menne jobban is, akkor menjen jobban! Egy leendő tiszt ne legyen felületes semmiben, amihez hozzáfog! A kapott feladatokat is mindig a legjobb tudása szerint kell majd végrehajtania. Ez nem a jó átlagról szól, hanem a hozzáálláshoz. Ezért van az, hogy ez nem csak egy szakma, hanem hivatás.)

Sok sikert a tanulmányaihoz!

NKE HHK

2013. ápr. 17. 16:28
 6/6 A kérdező kommentje:

Az igazat megvallva valójában soha nem érdekelt a kémia, és nem is hajtottam többre a 2-esnél, bár a tanárom sem volt valami kiemelkedően motiváló. Fizikából is 2-es, 3-as voltam, bár a lövedék zuhanását, sebességét ki fogom tudni számolni, de az az igazság hogy nem tanultam nagyon a fizikát sem, nem szerettem , úgy mondom inkább, hogy nem hozott lázba mondjuk az elektromosságtan, úgy gondoltam hogy nem fogom hasznát venni az életben, mert nem villanyszerelő leszek. Hallgathattam volna édesanyámra, ahogy ő mondta, soha nem lehet tudni , hogy mit hoz az élet.... Nem tanultam meg, talán meg kellett volna, lehet hogy előveszem a könyvet és elkezdem tanulgatni, jó lesz még az valamire :)

A tüzér szerep annyira nem tetszik, jobban el tudom képzelni magam egy gyalogos lövészként.

Az egészségügyivel szerintem gond nem lesz, szemüveges nem vagyok, focizok 4 éves korom óta, kondíció megvan, de ha eljutok a felvételiig, akkor majd kiderül. :)

Az airsoftban lesz hivatásos katona a csapattársam, csakis őt fogom kérni hogy segítsen, én sem szeretnék rossz "mozdulatokat" betanulni.

A tanácsot pedig nagyon meg fogom fogadni, és mostantól megpróbálom mindenhol oda tenni magamat.Az elszántság megvan,és egyre csak magasabbra szökik, nagyon szeretnék katona lenni.

A következő nyílt napra el fogok menni.

Köszönöm szépen a választ és a tájékoztatást!

2013. ápr. 18. 21:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!