Replusz? Nem értem a repluszt, hogy kell kiszámilni?
Mi a fene az replussz? A felírt számok alapján párhuzamos kapcsolás.
Párhuzamos kapcsolás esetén a vezetőképességek=az ellenállások reciprokai adódnak össze.
1/Re=1/R1+1/R2)
Re=R1.R2/(R1+R2)=20*10/(20+10)=200/30=6,66
Akárhány tagos replusz művelet végzésekor a legkönnyebb szerintem ha a tagokat a -1-re emeljük és összeadjuk majd a végeredményt is a -1-re emeljük és így kapunk végső eredményt.
Esetedben 20 a mínusz elsőn meg 10 a mínusz elsőn és az eredmény a mínusz elsőn.
#4 Nem, hiszen a harmonikus közép a tagok számát is beleveszi a számításba.
Tehát A és B szám harmonikus közepe 2*A*B/(A+B) lenne. Szóval hogy megkapd a replusz eredményét, még le kell osztanod a tagok számával, tehát 2-vel.
#4: Villamosságtanban használatos a kifejezés, szakközepekben és egyetemen is így tanítják.
Hivatalos jelölése a ⊗, de általában csak egy ×-el jelöljük írásban,
párhuzamosan kötött ellenállások eredő ellenállásának kiszámolásához hasznos, egy lépésként le lehet írni.
Szokásos definíciója a R1 ⊗ R2 = (R1*R2)/(R1+R2);
De valóban, #3, szerintem is praktikusabb a -1-edik hatványra emelés számológéppel, főleg hogy akárhány ellenállással lehetséges, tehát R1 ⊗ R2 = ( R1^-1 + R2^-1 + Rn^-1)^-1
Továbbiak Wikin: [link]
6/6
most kezdtem a villamosmérnökit és mikor ezt átültettem a gyakorlatba megkönnyebbültem :D nem is olyan nehéz így már az átváltás mint gondoltam.... soha nem tudtam volna erről a -1-re emelésről ha nem találok erre a kérdésre :D
szóval köszönet neked és a 3-asnak
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!