Debrecenben indul mostanában valamilyen államilag támogatható OKJ-tanfolyam? (főleg informatikai és elektronikai terület érdekelne) Vagy idén már csak szeptemberben?
Kedves első válaszadó! Persze, nem mindegy, pont azért írtam föltételes módban, mert nem vagyok benne biztos, hogy amiért valamihez odaírják, hogy "ingyenes, államilag támogatott" az rám is valóban vonatkozik-e, ilyen formában:
Igaz még nincs OKJ-szakmám, de idén már a 23-at töltöm.. Ha jól tudom nappali képzéseken ez a korhatár (vagy már 22), viszont tudomásom szerint tavaly változott is 1-2 vonatkozó szabály.. Szóval egy kicsit árnyaltnak tűnik most a kép számomra.
A 3. válaszadó vagyok, ezt találtam pontosan következő oldalon [link] :
Hány éves korig lehet az iskolában ingyenes szakképzésben részt venni?
Nappali rendszerű iskolai oktatásban abban az évben kezdheti utoljára a tanuló a tanévet, amelyben betölti a 22. életévét (általános iskolai oktatás esetén a 16. életévét). Ha azonban az általános iskola első évfolyamát a hetedik életévében kezdte meg, vagy ha olyan szakképzésben vesz részt, amelyben a szakképzési évfolyamok száma meghaladja a kettőt, akkor abban az évben kezdhet utoljára tanévet, amelyikben a 23. életévét betölti. A sajátos nevelési igényű tanuló esetén, valamint a súlyos beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő tanuló esetén, továbbá, ha a tanulmányi követelményeket azért nem tudták teljesíteni, mert a tanuló tartós gyógykezelés alatt állt, a fentiekben meghatározott életkorhoz három évet hozzá kell számítani.
Idén töltöm a 23-at és 7 évesen mentem az első osztályba, tehát ha jól értelmezem, akkor idén még elkezdhetnék akár egy éves nappali OKJ-t is. 2 évesre már csak estin vagy nappali+estin (1+1 év), esetleg levelezőn, ha ez így lehetséges egyáltalán..
Viszont ha jól értesültem, akkor történt itt egy kis változás is:
"a korábbi szabályoktól eltérően a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 60. § (2) alapján:
„(2) A tanuló attól az évtől kezdődően, amelyben
a) nyolc évfolyamos általános iskola esetén tizenhatodik,
b) középiskola és szakiskola esetén huszonegyedik
életévét betölti, kizárólag felnőttoktatásban kezdhet új tanévet.”
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!