Jobb agyféltekés rajzolást meg lehet tanulni tanfolyam nélkül is?
Igen, szerintem meg lehet tanulni rajzolni tanfolyam nélkül is, de a kérdés az, hogy milyen minőségben. Ha magadtól is tanulsz, akkor is kell egy kontroll, kell valaki, aki javítja a hibáidat, egy objektív szem, aki észreveszi, hogy mire figyelj oda, vagy mit csinálj másképp.
Én online-ban tartok, távoktatásszerűen rajztanfolyamot, és vannak olyan résztvevőim, akik először a könyv alapján tanultak, de végül nálam kötöttek ki.
Sziasztok!
Nekem az ismerőseim tanácsolták, hogy inkább jelentkezzek tanfolyamra. Meg is tettem és az élmény óriási volt!
Egyszerűen fantasztikus volt a hangulat, a társaság. A módszer egyik pozitív "mellékhatása" az önbizalom-növekedés, ami nem kifejezetten jön elő önálló, egyedül történő tanulás közben, míg egy csoportban, ahol mindenki dicséri a másik munkáját és erőt, önbizalmat adnak egymásnak (miközben jókat beszélgetnek), az önbizalom növekedése "elkerülhetetlen".
Csak ajánlani tudom a tanfolyamot, amit én végeztem el.
Ha érdekel, akkor itt olvashatsz róla bővebben:
Sziasztok! Én most indítottam jobb agyféltekés tanfolyamot.
Én úgy gondolom, hogy egy tapasztalt élő személyt nem helyettesíti a könyv. Én a tanfolyamon folyamatosan rámutatok arra, amit magától nem vett észre a résztvevő a feladat végzése alatt.Tehát egy interaktív tanítás történik pozitív ösztönzéssel.Otthon az emberek többsége nem áll neki egy négy napos rengeteg figyelmet igénylő rajzi feladatsornak.
Akinek kedve van tanfolyamra jönni, várom szeretettel!:)
Bernadett
Volt egy rajztanárom aki mindig azt mondta, hogy a rajzkészség pusztán annyi, hogy megtudjuk fogni a ceruzát, minden mást meg lehet tanulni :D.
Bár ő sosem nevezte el, hogy jobb vagy bal agyféltekével rajzolsz. Ő úgy fogalmazott : "Ne azt rajzold amit tudsz, hanem amit látsz."
Ezt azzal az egyszerű "kísérlettel" szemléltette, hogy egy nagyméretű rajzlapot tett a földre, és azt mondta rajzoljuk le.
Természetesen mindenki rajzolt egy téglalapot. Ekkor azt mondta: "Nem a falra ragasztottam, hanem a földre tettem." S felrajzolta a táblára, hogy ő mit lát. Hát, egy brutálisan összenyomott rombuszt rajzolt fel. Azt mondta , tudja hogy mi azt látjuk ott a földön, de nem mertük azt rajzolni mert tudjuk hogy nem az van ott. :D
Madaras László tanár úr volt az. Megérdemli, hogy megnevezzem. Nagyon sokat tanultam tőle, nem csak a rajzról, hanem önmagában a művészi látásmódról.
Szóval, én nem rajzoltam még ilyen értelemben "jobbféltekésen" de, hogy tényleg igaz hogy meg lehet tanulni, azt ezzel az anekdotával akartam némileg igazolni.
Sziasztok!
Én évek óta oktatom a jobb agyféltekés rajztanfolyamot. Természetesen könyvből is megtanulható a módszer, csak nagyobb az esély rá, hogy nem olyan sikeresen, mint oktató jelenlétében. A módszernek pont az a lényege, hogy tudatosítja a látott dolgok részletgazdagságát, és közben a bal agyfélteke elképzeléseit kiiktatja a megfigyelésből. Ehhez kell a nagy tudatosság, és az önmagunk feletti teljes kontroll, hogy az ember ne rajzoljon mást, csak azt amit lát. Tapasztalataim szerint, ezt valóban nehéz megállni, és egyáltalán észrevenni magunktól( Pl.:éppen nem látunk szempillákat, csak pár vékony különböző foltot, de mégis műszempilla szerkezet keletkezik a papíron:D),anélkül, hogy valaki rá ne irányítaná a figyelmünket. Tulajdonképpen én is a tanfolyam alatt az emberek figyelmét a legapróbb részletek felé irányítom, és azt tudatosíttatom velük, míg mondjuk otthon ha a figyelmük felszínes is marad, nem veszik észre. A másik a technika ami szerintem a könyv nem ad át, hogy hogyan lehet megformálni a ceruza kis vonalaival a plasztikát.
Ide linkelem a tanfolyamon készült munkákat. Látszik, hogy mindenki hasonló szintre érkezik meg, mert tudatába kerül a legapróbb részleteknek is, szinte fényképszerű minőség keletkezik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!