Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Speciális tanfolyamok » Buszsofőr tapasztalatok a...

Buszsofőr tapasztalatok a keleti országrészről? Megérné beruházzak a D kategóriára? A városomba is fennáll a hiány, de amióta megint agykárosult vezetés van, nincs képzés támogatás. Továbbá, kell-e csuklóssal tolatni, mint pl. CE esetén póttal?

Figyelt kérdés

#busz #képzés #D jogosítvány #Csuklóval tolatás #Keleti viszonylat
febr. 17. 21:27
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Én C kategóriára csináltam meg 2-3 éve a jogsit. Mondták, hogy mennyi lehetőségem lesz vele elhelyezkedni, meg jó pénzért stb. Persze miután jelentkeztem oda, ahonnan ezeket az ígéreteket kaptam, azután csak elutasítottak, hogy nincs vezetési tapasztalatom, meg minimálbér, meg finoman elmondták hogy trükközni kellene a vezetési idővel stb.

Egy hely volt, ahová felvettek volna a Magyar Postához, de ott minden éjjel a megyeszékhelyről kellett volna felmenni Budaörsre és vissza. Azért 50 évesen már ezt nem vállaltam be.

tegnapelőtt 13:26
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

Szia.

Vannak azért lehetőségek. A legnagyobb ami van az a Volán, ez egyértelmű. Van Gyöngyösön a K&V, ők dolgozói járatokat is csinálnak. Ők hozzák nálunk is a dolgozókat 3 műszakban dolgozni. Ott van még az InterVM-Trans is. Rá van írva az oldalára az azt hiszem 20 fős Renault busznak hogy BOSCH egy életre tervezve stb. Ők is dolgozói járatokat csinálnak.

Szóval ez a 3 biztos:

- Volán

- K&V

- InterVM-Trans

Vannak még biztosan kisebb nagyobb cégek is. Múltkor láttam külföldi D kategóriás állásokat is. Németbe és Hollandiában egyaránt.

Ha van C vagy CE kategóriád, az csak neked előny, mert akkor nem vagy lekorlátozva személyszállításra. C, CE kategóriával pedig bármilyen munkát tudsz vállalni, mivel gyakorlatilag bármit szállíthatsz.

Csuklóssal tolatni? Ilyen nincs. D kategória van a buszhoz. Nem kell hozzá CE kategória, hogy csuklósat vezess. Valamennyi rutint szoktak kérni hozzá, de nem igényel külön képzést a csuklós busz. Azért ha valaki már 1-2-3 éve vezet Solo autóbuszt, akkor szívesebben rá rakják egy csuklósra is ahol 3 tengely van és picit hosszabb a sima buszhoz képest. Nálunk Magyarországon úgy van, hogy akinek megvan a CE kategóriája és megcsinálja a D-t, az megkaphatja automatikusan a DE kategóriát is.

Na most egy volt osztálytársam kint él már 5-6 éve Németben, és most csinálta meg as D-s jogsit. Ő neki nincsen C meg CE kategória, B-ről ment a képzése. Ott meglehet külön csinálni a D-hez a DE kategóriát. Annyi, hogy akkor értelemszerűen megkapod a BE kategóriát is. Ha mondjuk turistabuszt vezetsz Görögbe, Spanyolba, Olaszba stb (2 sofőr van az ilyen járatokon) akkor ha DE kategóriád van, akkor vihetsz egy nehézpótot, vagy akár egy traileren egy nagyobb autót is. Ez csak egy példa a sok közül.

Nekem a D kategória most volt 600.000Ft úgy, hogy van C kategóriám. 1 vezetési óra 17.000Ft. 22 kellett azt hiszem, de lényegesen kevesebb az óraszám már meglévő nagykategória miatt.

C kategória nélkül legalább egy 10-essel több az óraszám, így már olyan 750.000 - 800.000Ft között van a jogsi. És akkor még kell a GKI külön az autóbuszra, ami alsóhangon olyan 350.000Ft. Tehát legalább 1.200.000Ft egy D kategória amivel tudsz dolgozni, és munkát vállalni. Ha van C kategóriád, akkor is alulról súrolod az 1 millió forintot.

D kat-hoz PÁV 2 is kell, ami 21-24.000Ft körül van, de ezt csak egyszer kell megcsinálni.

tegnapelőtt 17:45
 3/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen az infókat. Agyaltam a C kategórián is, csak nagyon mérlegelnem kell, hogy mi az amibe az aktuális 1 misimet bele fektetem, hogy a következő néhány évbe, legalább egy 350-400 nettót tudjak keresni.
tegnap 01:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!