Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Speciális tanfolyamok » Villanyszerelői képzésre...

Villanyszerelői képzésre megéri munka mellett menni?

Figyelt kérdés
Üdv! Jelenleg webfejlesztőként dolgozom (kb 3-4 éve), szeretem csinálni, de hálisten a cég "amíg határidőre kész minden, szabadon kezelünk"-mentalitással áll hozzám. Részben emiatt is gondolkodtam, hogy, mivel jött egy lehetőség egy villanyszerelői képzés (2 év, BMSZC) elvégzésére, belevágok. Bár egyenlőre hülye vagyok hozzá, szerintem érdekelne, és nyilván a pénz sem utolsó (ha idő közben rájövök, hogy ez nem az én világom, még mindig díjmentesen ott hagyhatom). A kérdésem az lenne, hogy egy ilyen képzés elvégzése után mennyire nehéz ügyfélkört kiépíteni, e.v.-ként másodállásban effektíve elkezdeni dolgozni, mint villanyszerelő? Tudom, nem úgy megy, hogy megvan a papír, és másnap már hívnak, hogy 300.000-ért csavarjak be 3 villanykörtét, gyakorlat, referencia és hírdetés is kell hozzá (utóbbiban talán eredeti szakmám hasznomra lehetne). Bármilyen tanácsot elfogadok, de inkább az ilyen képzést már elvégzett villanyszerelőkére lennék kíváncsi (a "húzzá ki nyugatra"/"láccikhogyHülyeVagy"-kommenteket tartogassuk fb-ra :D). Köszi előre is!

okt. 22. 11:44
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
76%
Persze hogy megéri. Legjobb haverom apjának villanszerelési vállalkozása van. Szarásig van most is munkával, folyamatosan van olyan, amit nem tud elvállalni. Tele vannak pénzzel is. A legtöbb nyugati szakmában hatalmas hiányszakma. Sokkal jobban egéri, mint a diploák 90 százaléka. Annyi, hogy tanuld ki rendesen. A képzés során is próbáld a lehető legtöbbet kihozni belőle, ne csak arra menj, hogy a papír meglegyen. És minél hamarabb keres munkát is. Márint ilyen hétvégi dolgot a munkád mellett. A pénzre gondolom nem vagy rászorulva, így nem feltétlen a legjobban fizetőt kell választanod, hanem olyan helyet, ahol tudsz is tanulni.
okt. 22. 19:38
 2/17 A kérdező kommentje:
#1 köszi! Hát, éhezni nem éhezek, de sok megtakarításom sincs, szóval nyilván a pénz is fontos :D de igen, nyilván úgy lenne értelme, ha hivatásként is tekintek rá, nem csak hétvégi kötelező 8-4-ig munkára. Mintha olyat hallottam volna, hogy papírral, de szakmai tapasztalat híjján érdemes generálkivitelezőknél kezdeni. Ott kb alkalmazotti bért kap egy szakember is, de 1-2 év után mehet ev-ként a piacra.
okt. 22. 20:31
 3/17 anonim ***** válasza:
Olyan helyen kell kezdeni, ahol van egy jó szakember, akitől tudsz tanulni. Ezt kell megtalálnod. De már suli mellett kezdj el keresni/járni. Az elején úgyis csak segéd leszel.
okt. 22. 20:49
 4/17 anonim válasza:
Megéri! Legyél jó a szakmában. Ne félj a létrára felmenni.
okt. 24. 16:38
 5/17 anonim ***** válasza:
0%
Okos embernek nem kell segédként kezdeni.
okt. 26. 18:19
 6/17 anonim ***** válasza:
100%
Én nem így hallottam. Igaz nem vagyok benne a szakmában, de van vilalnyszerelő ismerősöm. Hiába okos, az elején nem fogja tudni. Az ideális az, ha az első időszakban a tapasztalt szaki keze alá dolgozik és próbál minél több dolgot ellesni tőle. Ha jó a szaki és tud és akar tanítani és ügyes a kezdő villanyszerelő, akkor ez rövid idő.
okt. 26. 18:28
 7/17 anonim ***** válasza:

Egyébként abból érdemes kiindulni, hogy ilyen nincs, hogy "ha jó a szaki". Javasolt végignézni a facebook villanyszerelő csoportjaiban a bejegyzéseket. Nem is az a baj, hogy több helytelen megállapítást tesznek, mint helyes, hanem az, hogy a helytelenek alatt van negyven lájk, a helyesek alatt meg öt. Mivel magyarul vannak írva, gyakorlatilag szakértelem nélkül is értelmezhető, hogy mindig van ellenvélemény.

Kiterjedt szakirodalom van, azt kell tanulmányozni.

Azt természetesen elismerem, hogy például a gipszkeverésre lehetségesek egyéni fogások, most olvastam például, hogy ki milyen adalékot kever hozzá, hogy sokáig bedolgozható legyen. Az egy másik kérdés, hogy pont azért használnak gipszet, hogy gyorsan megkössön, és lehessen terhelni a szerelés folyamatában az éppen most gipszelt dobozt, stb. De kicsire nem nézünk. :D :D

okt. 26. 19:04
 8/17 anonim ***** válasza:
A jó szakít úgy értette, hogy rudja e a szakmát. Sajnos Magyarországon nagyon sok kókler van. Azoktól hiába akarsz tanulni. Az iskolában meg messze nem mondanak el mindent. Oké hogy irodalom, de az elmélet és a gyakorlat sokszor más. Elméletileg az előtted lévő szaki tudta a szakmát és nem gányolt. Elméletileg. Na hogy azt hogyan javítsd ki nem biztos hogy megtalálod az irodalomban.
okt. 26. 19:30
 9/17 anonim ***** válasza:

"A jó szakít úgy értette, hogy rudja e a szakmát."

Én meg pont azt mondtam, hogy nem tudják a szakmát általában.

okt. 26. 19:44
 10/17 anonim ***** válasza:

"Oké hogy irodalom, de az elmélet és a gyakorlat sokszor más. Elméletileg az előtted lévő szaki tudta a szakmát és nem gányolt. Elméletileg. Na hogy azt hogyan javítsd ki nem biztos hogy megtalálod az irodalomban."

Ez löttyedt hablaty. A buta embernek kellenek a konkrét sémák, de én okos embert írtam. Az okos az az ismeretanyagát a konkrét esetre alkalmazni tudja.

okt. 26. 19:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!