Magántanár, vagy zeneiskola?
Már egy ideje szeretnék megtanulni zongorázni, de eddig sehogy nem jött össze. Magántanárhoz járjak, vagy érdemes zenesuliba járni? Komolyabb célom nincs vele, inkább csak olyan hobbi szinten szeretném. És drága a zenesuli? Vagy mennyiért érdemes tanárhoz járni?
16/L Nyíregyháza
Én magántanárhoz járok gitározni már lassan egy éve és nekem bevált.
Egy órát 1600 ft-ért tart, szóval nem olyan drága.(max magántanárnál 2000 ft egy óra)
Azért nem ajállom a zenesulit mert ha mondjuk nem szereted a szolfésdot meg az ilyeneket akkor ott azt is kéne csinálni.
én is ezen gondolkoztam, hogy ha csak hobbi szinten akarok zongorázni, úgy magamnak, akkor lehet elég lenne 1-2 évig a magántanár :)
köszi
16 évesen hogy akarod te elkezdeni a zenesulit?
Kérlek szépen a zenesulit legalább 9 évesen el kellett volna kezdened. Mit gondolsz, hülyeségből kezdtem el 6 évesen zongorázni, meg sok más gyerek?
Szóval magántanár. Bár az sokkal drágább, de ha szeretnél zongorázni, akkor csak ez a lehetőség van =)
egyértelmű, zeneiskola már nem nagyon venne be, ha pedig mégis, akkor nem járhatnád végig.
És a zeneiskolában komolyzene, és semmi más. Mozart, Haydn, Brahms, Bethoven, Strauss, Chopin, Schumann, Schubert, Diabelli, Czerny, Bartók, Csajkovszkij, szóval nem Hans Zimmer filmslágereit tanítják.
És ahogy én a kérdésedből ítéltem, te nem a 16/2 etüdöt akarod megtanulni :)
szóval magántanár.
Nem tudom, hogy azóta hogy döntöttél, de én azt mondom neked, hogy egyáltalán nem késő a 16 éves kor. Több helyen írják, hogy aki ilyen korban kezdi el, még elérhet a profi szintig, ugyanis az agy ilyenkor még fejlődésben van, és könnyebben sajátít el "mozgásformákat" is. Ez a képesség az évek múltával, úgy 25 éves kortól egyre lankadni kezd, és bizonyos dolgokra, mozdulatokra egyre kevésbé leszel képes, emellett pedig a memóriád is nehézkesebbé válik.
Ami nagy előnyt jelent ebben a korban, hogy a tanuló ilyenkor már képes gondolkodva tanulni, ami nagyban felgyorsítja a tanulási folyamatot. Egy gyerek sokkal intuitívabb, úgy tanul zongorázni, ahogy járni is megtanult.
Ami a magántanár-zenesuli kérdést illeti, zenesuliban és magántanárnál is ki lehet fogni iszonyú kóklereket, és igaz, hogy a zenesuliban 6 évig nagyjából előírás szerint kell haladnod a darabokkal. Azonban csak a műfaj van előírva, tehát még így is nagy a választék(pl. Bachtól kell egy prelúdium). Szerintem ez amúgy nagyobb fejlődést biztosít, amivel magadtól könnyedén elsajátíthatod a neked tetsző darabokat. Tanárnál a technikát kell megtanulnod, ezért gondolom, hogy szinte mindegy, hogy az adott darabot tanulod-e,mivel más daraboknál is hasznosíthatod aztán ezeket.
Anyagi szempontból pedig mindenképpen zeneiskola. És nem kell azt hinni sem, hogy a zenesuli gúzsba köt. Megfelelő helyen elnézőek veled, és nagyon örülnek, hogy olyan diák jön, aki a maga kedvéért, és nem apa-anya kedvéért tanul zenélni.
Ami rossz lehet, hogy a zenesuliban könnyen úgy kezelnek, mint egy kisdiákot, ha a tanárnak nincs meg a megfelelő előélete. Egy idő után belerögzül az emberekbe ez a fajta bánásmód, ha kicsik járnak hozzá. A magántanár emiatt jobb lehet.
Remélem, elég kimerítő tudtam lenni.( 5 éve zongorázom zenesuliban. )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!