Villanyszerelői végzettségre szükség van egy klíma vagy gázkazán bekötéséhez, vagy ezt egy hűtő-klíma szerelő vagy gázkazán szerelő vagy épületgépész technikus megteheti?
Azt nem értem, hogy aki ilyen képzésre iratkozik az miért nem néz utána a képzés és a jogosultság leírásának:
Az igazság az, hogy villanyszerelési munkát kizárólag villanyszerelő végezhet itthon, de más országokban is így van ez. Magyarul, ha nem egy izzót cserélsz ki a csillárban és ezen túlmegy a szerelés, az már villanyszerelőt igényel. Az hogy otthon mindenki saját maga megcsinálja az egy más kérdés...
Másképpen mondva: Villamoshálózatba való bekötést, bővítést a lakásban bármilyen elektromos szerelést csak villanyszerelő végezhet. Ha ez nem így volna nem lenne szükség erre a szakmára. Ez jelenti effektív, hogy szakmunka... erről kapja az ember a szakmunkás bizonyítványt, ami arra jogosítja hogy ilyen munkát végezhet. Mert ez a törvény.
Konkrét példák:
A vízszerelő bekötheti a bojler hideg/meleg vízcsonkját, de az elektromos bekötést villanyszerelőnek kell bekötnie.
Fűtésszerelő üzembe helyezheti a cirkót víz és gáz szempontjából, de az elektromos hálózatra a csatlakozást a villanyszerelőnek kell megtennie a vezetékek illetve biztosítók, kismegszakító, FI relé kiválasztása és bekötése is az ő feladata, ahogy a bojler esetében is.
Ha, veszel egy elektromos sütőt/főzőlapot, az sem kötheted be magad és nem csak a garancia miatt van ez, ahogy a gázsütőt is a gázszerelő köti be és nem a tulajdonos maga.
A légkondik esete az annyiban más, hogy mint klímaszerelő pl. egy split berendezés esetét nézve a beltéri és kültéri összekötését/vezérlését megcsinálhatja, mert az a ő dolga. Amennyiben az ilyen készülék fix kábellal rendelkezik aminek van gyári dugvillája a beltérinél, azt bedugva egyből lehet használni.
Viszont a legtöbb esetben a kültériek a betáposok, és mivel minden egységnek más a teljesítménye, más kábel és megszakító kell, amit a villanyszerelő tud és határoz meg a bekötésével is vállalja a felelősséget. De, mivel ő szakember, kevés az esély elektromos hibára vagy elektromos tűzre, ami egy helytelen méretezésnél kialakulhat. Ha, komolyan akarod venni a klímaszerelést és ténylegesen nap-mint nap ezzel akarsz foglalkozni saját vállalkozásban, akkor erősen ajánlott egy villanyszerelő tanfolyam elvégzése, ha csak nem akarsz betáp nélküli légkondikhoz mindig villanyszerelőt hívni vagy esetleg hogy a tulaj hívjon. Ha, cégnél dolgozol mint alkalmazott ott a vállalkozó megoldja, mert valszeg van villanyszerelő a csapatban. Sajnos tudom, hogy mit beszélek, sokszor jártam ebben a cipőben éppen ezért nekem mindegyik képesítésem megvan. Szerintem jobb A-Z-ig ha mindent saját maga csinál az ember, szakszerűen és hivatalosan is egy kézben van a dolog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!