Van-e korhatár a mozdony- illetve motorvonat-vezetői képzésen? Szerintetek van jövője a szakmának?
Nem találtam a neten semmi korhatárt, de mégis, van-e olyan kor, amelynél idősebbeket már nem szívesen vesznek fel erre a képzésre?
A másik kérdésemet az ihlette, hogy nem tudom, mennyire van esély arra, hogy a következő 50-100 évben a robotizáció terjedése miatt nem lesz szükség mozdonyvezetőkre.
Köszönöm a válaszokat!
Szerintem nincs konkrét korhatár, az egészségi és pszichológiai vizsgálat a döntő tényező, de előnyben részesítik a fiatalokat, akikre hosszabb távon számíthatnak.
De valóban, lassan mindenkit kiszorít majd a robotizálás....
Szóval 20 év és érettségi (lásd a fenti linket)
Egy vonat üzemeltetésének költségeiben sokkal kisebb szerepet játszik a mozdonyvezető fizetése, mint mondjuk egy kamionéban. Igaz, a kötött pálya miatt valószínűleg sokkal könnyebb automatizálni is. Viszont vannak ott elég bonyolult jogi és felelősségi kérdések is. Nem vagyok szakértő, de a többszáz tonnás több mint 100 km/h-val robogó járműveken még sokáig lesz ember. Szerintem Magyarországon még 50 év múlva is emberek fogják vezetni a vonatokat.
Kedves 8-as válaszoló!
A hozzászólásodból látszik, hogy lövésed sincs arról, hogy mit csinál egy mozdonyvezető a munkája során. Amit mondtál, az gyakorlatilag az olyan, mintha én azt mondanám, hogy például egy informatikus a munka 99%-ában csak a billentyűzet gombjait nyomogatja, az egérrel kattingat, ezt egy majom is meg tudja csinálni. Nyilván azért tart másfél évig a képzés, mert olyan nagyon egyszerű, mint ahogy te azt gondolod. Legalább baromságokat ne írkálj már, ha már a szakmáról láthatóan fingod sincs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!