Hogy is van ez a német passzívban?
Nem képezhető német szenvedő, passzív (Vorgangs) szerkezet az alábbi esetekben
Módbeli segédigékből főigeként (pl.: können – tud/-hat/-het)
ez helyt áll ?
nem értem:
Das Auto kann repariert werden.
Most akkor mikor nem lehet módbeli segédikéből passzívot képezni?
Ich kann nicht.
Ich kann Englisch.
Nem vagyok német szaki, csak tanultam németet.
Nos, szerintem fura a nyelvtani magyarázat, és érdekes módon német oldalakon is találkozom vele.
Értem én, hogy mit akar mondani, de szerintem meg sem kellett volna említenie, hogy a können segédigeként (SEGÉDIGE) nem állhat passzív alakban főigeként. Agyrém.
A segédige nem lehet főige, akárhogy akarsz is hallani ilyen példát, hiszen azért segédige. Természetesen állhat segédige a passzív mondatokban, mint ahogy a példádat is írtad, de ott is a főige van passzívban.
A másik, mikor a können ige jelentése az, hogy ért, tud. De ilyenkor meg nem segédige... De ezt sem mondják a németben passzívban. Magyarul mondjuk passzívban, hogy "Értve vagyok?" "Tudva van." Bár nekem ez is elég erőltetett. De németben nem teszik passzívba a können-t. Akkor sem, ha segédige, akkor sem, ha "rendes" ige.
Például ezt találtam:
In den folgenden Fällen ist die Bildung des Vorgangspassiv aber NICHT möglich:
- bei Modalverben (dürfen, können, mögen, sollen, müssen) mit Akkusativ:
Jeder kann es.
Nicht: Es wird von jedem gekonnt.
Szóval ez valóban zavaró, hogy segédigeként hivatkoznak rá. Könyörgöm, a Jeder kann es-ben a kann miért lenne segédige? Nem segédige, szerintem, bár mondom, nem vagyok nyelvész. Viszont ettől függetlenül nem rakják passzívba.
Akár így, akár úgy, ne rakd passzívba.
Keress rá a "nicht passivfähige Verben" kifejezésre, hátha találsz valami okosat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!