Nem merek megszólalni angolul. Nektek mi vált be?
Vagy megugrod vagy leragadsz ezen a szinten, hogy nem beszélsz szóban idegen nyelven. Ez a két lehetőséged van, érdemes rajta elgondolkozni.
"Ami nem öl meg, az XP-t ad".
Én 8 évesen kezdtem tanulni, és azért nem mertem megszólalni, mert ha az iskolában vagy otthon valamit rosszul mondtam vagy ejtettem ki, rögtön üvöltöttek, kigúnyoltak vagy felpofoztak. (Apám egy agresszív barom volt, ráadásul azt hitte, tud angolul.) 15 évesen mertem elõször beszélni, amikor Spanyolországban jártunk, és valamit el kellett intéznem a szállodában. Akkor beszéltem elõször úgy, hogy nem tornyosult fölöttem egy számonkérõ felnõtt. Meglepetésemre megértettek annak ellenére, hogy nem úgy fogalmaztam, mint aki egy királydrámából lépett ki. Késõbb másokkal is beszélgettem, köztük amerikai vendégekkel, és megdöbbentem, mennyire jól értjük egymást. Addig jó, ha hármas angolos voltam, és folyton azt sulykolták belém, hogy senki sem fog megérteni, teljesen rosszul csinálom.
Ezután elkezdtem használni a nyelvtudásom a magam hasznára és örömére. Így tanultam meg programozni, játszottam szöveges kalandjátékokkal, néztem felirat nélkül a filmeket, és mire érettségire készültem, már az iskolai angoltanár sem értette a szókincsem felét. Persze, mert õ is épp csak dadogta az angolt, csak a pofája volt nagy...
Csatlakozz egy angol társalgási klubhoz és járj el rendszeren. Ha nincs ilyen a lakóhelyeden, hozz létre egyet. Én is így tettem, szerveztem egyet és folyamatosan futtatom.
A beszéd képességét csak a beszéd gyakorlásával lehet aktivizálni, a magolás, olvasás, írás, hallgatás ahhoz nem elegendő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!