Megéri horvátul tanulni?
Eddig főleg germán nyelveket tanultam, de gondolkodtam a horváton (vagy szlovénen).
Az érdekelne, hogy mennyire hasznosíthatóak? Azon kívül hogy nyaralásnál könnyebben kommunikálhatok, mennyire tudom felhasználni ezt a nyelvtudást?
Szia!
Lelkes egyetemista nyelvtanuló vagyok, aki jelenleg szlovénül tanul így jutottam ide. E mellett oktatok is nyelveket.
Általános válasz: nyelvet tanulni mindig megéri, csak minden nyelvnek más a haszna.
Konkrét válasz: Igen, vannak ottan magyarok, akik jobbára jobban fognak beszélni a horvátul. Viszont, nincsenek sokan. S kis túlzással mondhatjuk, hogy gyakorlatilag a szerb és a horvát egy nyelv (ezt egy szerb ismerősöm úgy írta le, hogy kb. akkora a különbség a lettő nyelv között, mint a brit és az amerikai angol között), ez azt jelenti, hogy a balkáni államok jelentős részében (Montenegró, Bosznia...) megérteted majd magad vele, igen jól. Sőt a Jugoszláv időben egy nyelvnek tekintették s szerb-horvát (vagy horvát-szerb) néven futott, aminek különböző nyelvjárásait különítették el (pl.: szerbiai, horvátországi). (Ez felvet vajdasági konkurenciát is, de azért az ottani magyarok nem mindegyike beszél (jól) szerbül). Viszont a dél-szláv háború után nem biztos, hogy mindenhol szeretni fognak vele. Viszont megtanulni a pl. montenegrói változatot tényleg annyi, mint megtanuli angolul majd felszedni a skót kiejtést s helyi szavakat.
Szóval eladni el tudod majd magad, ha ezzel szeretnél foglalkozni. Legutóbb azt hallottam a szerb szakos ismerősömtől, hogy igen nagy hiány van szerb és horvát (szakos) tanárokból.
Maga a Horvát nyelvről röviden s direkt nyelvtanulóknak célozva talász egy szuper leírást a lingvo.info-n. Készülj fel, hogy 7 nyelvtani eset van, 3 nem és több mint 3 igeidő.
Viszont talász majd tanuló anyagokat bőven, ha nem nagy specifikusan csak a horvátot akarod, hanem rállsz a szerb-horvát kontinuumra, akkor gyakorlatilag iszonyú sok anyagod s lehetőséged lesz gyakorolni a nyelvet. Szerb szinkron van, kb mindenhez, a horvátból mintha kevesebb lenne, de erre most nem emlékszem.
Szlovén: Szlovén szakos tanárból nagyon nagy hiány van itthon. Habár egész jól megértik a szlovének a szerbül, horvátul beszélőket (s többé-kevésbé a többi szláv nyelv beszélőit, ahogy ők is egymást), ez egy külön nyelv. Eléggé sikeres nyelvpolitikaájuknak köszönhetően az ottani magyarok kiválóan beszélik a nyelvet. (Ne feledjük egy 2 milliós országról beszélünk, ahol közel 50 nyelvjárás van, amelyekből egyesek igen nehezen érthetőek s önálló nyelvnek is tekinthetőek).
Maga a nyelv 6 esetet, 3 nemet tartalmaz. Viszont van kettes szám: ez egy ritka dolog Európában szinte ez az egyetlen ilyen nagyobb nyelv (persze van az írben illetve, a nem indo-európai baszkban is); ez azt jelenti, hogy minden szó másképp ragozódik attól függően, hogy egy, kettő vagy három (és több) dologról van-e szó (ezen belül még a nem is külön ragozást ad). És vannak különböző ragozási rendszerek (deklinációk), amik tovább bonyolítják a helyzetet. Az igeidők esetén is ugyanez van: nemben (3), számban (3), személyben ragozunk (3): máshogy van az, ha két nő vagy ha három férfi mosott.
A másik nehézség a hangsúlyozás: nem jelölik, hogy az e, é vagy ilyen ö szerű hang, ami viszont jelentés megkülönböztető szerepű. Illetve a szórend a mondtban is a hangsúlyoktól függ.
Viszont a nyelvtani nemek az esetek jelentős részében logikusak. Az eleje nehéz aztán viszont jóval könnyebb lesz. Az elején meredek, aztán gyakorlatilag egy kis séta a csúcs, ahogy ők mondják.
Anyagból nem sok van. Neten azért lehet találni dolgokat (írhatsz, ha gondolod ilyen ügyben privátot, akár te is olvadó).
A szlovének nem szinkronizálnak filmeket, csak rajzfilmeket (így most én Blinky Billt nézek, vagy a barátnőmmel a Jóban-Rosszban szlovéniai változatát).
Remélem nem vettem el a kedved. Ha nem vagy profi nyelvtanuló homályosak a nyelvtani esetek lényege, meg a nyelvtani nemek, akkor saját tapasztalatból mondom, hogy először tanulj egy kicsit eszperantóul (mondjuk az online tanfolyam első ingyenes leckéjével, aztán egy kis 12 napos tanfolyam: learn.esperanto.com), aztán egy kicsit latinul (mondjuk a Lingva Latina Per Se Illustrata könyv első pár fejezetét olvasd el, ez amúgy bármikor szuper élmény, mert úgy megtanít latinul, hogy gyakorlatilag semmit se kell tudnod s mégis kizárólag latinul van az egész).
Sok sikert!
Írj nyugodtan privátot, akár te is kedves olvasó!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!