Kb a magyarok hány százalékának lehet c1es nyelvvizsgaja?
Ez alapján kevesebb, mint 2% (nyilván ez az érték tovább csökken, ha figyelembe vesszük, hogy itt nem a nyelvvizsgázókat, hanem a nyelvvizsgákat vették számításba, ergo lehet, hogy valaki többször is szerepel, ha több nyelvből van nyelvvizsgája).
Nem tudom, hogy mi a módszertan, amivel dolgoznak, ez alapján nem derül ki, hogy mi van azokkal, akik 2008 előtt szereztek felsőfokút; beleszámítják-e azokat, akik az érettségi/diploma megszerzésével ugyan nem szereztek nyelvvizsgát, de egy azzal egyenértékű papírt igen; mi van azokkal, akik esetleg külföldön, vagy Magyarországon nem akkreditált központnál nyelvvizsgáztak... etc. De mindent összevetve első ránézésre reálisnak tartom ezt a 1,5-2%-ot. Én látatlanban 5%-ra tippeltem volna.
Első:
Nagyon köszi. Jó statisztika. Én jóval többre számítottam, főleg hogy ebben minden benne, így például egy francia c1 nagyon ritka. Kár hogy nincs nyelvre bontott.
2008tol 2011ig mi volt ez a sok alapfokú nyelvvizsga?
Itt találsz még pár statisztikát, a leggyakoribb nyelvek (angol, német, francia) le vannak bontva szintek szerint is.
A sok alapfokút annak lehet (szerintem) betudni, hogy a munkáltatók a 2000-s évek elején/közepén kezdték el megkövetelni a nyelvtudást, és egy időben az azt igazoló dokumentumokat. A másik ok az lehet, hogy bizonyos munkakörökben (jellemzően a közigazgatásban) különféle pótlékokat adnak a nyelvvizsgákért, és vannak, akiknek megéri megcsinálni a többletjövedelemért akár egy alapfokút is. Viszont ma már ugye kötelező a nyelvvizsga megléte a diplomához, oda nem fogadják el az alapfokot, így nyilván, aki diplomázik, már rendszerint rendelkezik egy középfokúval, így nincs szüksége a későbbiekben sem alapfokúra. De mondom, ez pusztán spekuláció, nem tudom pontosan, mi lehet az oka.
Nekem elég sok ismerősöm van, akinek 1 db felsőfokúja minimum van angolból vagy egyébként azon a szinten lenne csak nem ment el nyelvvizsgázni, szóval a statisztikára ebből a szempontból nem igazán lehet adni, hogy mutatná az ország nyelvtudását, kicsi az 1-2% szerintem.
Gimibe nálunk pl. az osztályban utolsó évben kb. majdnem mindenkinek volt legalább 1 felsőfokúja vagy tervezte, hogy majd leteszi, én is még gimiben tettem le a 2 felsőt.
A középfokú nyelvvizsga viszonylag több, mivel a diplomához meg sok helyre már az is elég illetve az még viszonylag jobban megcsinálható azoknak is, akiknek a nyelvtanulás picit nehezebben menne.
Alapfokú ma már nem ér túl sokat, maximum ált. iskolában éri meg tudáspróba szintjén letenni.
És ami a lényeg, hogy nem biztos, ha valakinek van papírja jól tudja a nyelvet és egy anyanyelvi környezetben megállná a helyét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!