Légyszíves írjátok már le 12 szónak az E/3, Präteritum és a Perfekt alakját vonzattal eggyütt? A végére azért raktam? Jelet, mert így engedte ki írni. Elnézést kérek a helyesírási hibákért.
Angst haben vor
sich auskennen
sich beschäftigen mit
sich freuen über
sich kümmern um
lachen über
s. melden
schimpfen
teilnehmen
träumen ( von + Dativ )
verstehen
warten auf
Nos, ehhez a kérdéshez meg kellene tanulni a Prät és a Perf. képzését. És még a vonzatokat is!!!!
Vagy egyszerűen veszel a kezedbe egy szótárt, és megnézed. Igénél a zárójelben első alak a Prät, második a Perf, a segédigével együtt. Az elsőt és az utolsót leírom, kb. így kellene a többit is. Nem tudom, ismerős-e, hogy ez az E/3. alak.
Angst hatte vor+Dat. - félni valamitől/valakitől
hat Angst vor+Dat gehabt (ezt pedig nem igazán használják, sztem csak nyelvtani feladatban fordul elő)
wartete auf+Akk - várni vmire/vkire
hat auf+Akk gewartet
# 1/1 ->
"hat Angst vor+Dat gehabt (ezt pedig nem igazán használják, sztem csak nyelvtani feladatban fordul elő)".
Oh doch; eine kleine Berichtigung:
NUN..... Bei Kommentaren von Lehrern sind einige problematische Punkte nicht zu übersehen:
Im mündlichen Sprachgebrauch nehmen wir statt Präteritum häufig das Perfekt.
Würdest du auf dem deutschen Sprachgebiet leben, sollte das dir geläufig sein.
Sich auskennen
hat s. ausgekannt
kannte sich aus -
Sich beschäftigen mit
Hat sich beschäftigt (mit)
Beschäftigte sich (mit) -
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!