Francia vagy német nyelv a hasznosabb?
Előre szolok nem akarok ilyen kommenteket olvasni, hogy
angol, kínai , orosz stb....
a kérdés: "Francia" vagy "Német"
Szerintem a németben több lehetőség van.
Pár évtizede még egyértelműen a franciát mondtam volna, mostanság viszont megfigyelhető egy olyan tendencia, hogy Franciaország lassan, de biztosan hanyatlik a világpolitika színterén (ráadásul még a gazdaságuk sem muzsikált túl szépen az elmúlt két évtizedben), ezzel szemben viszont Németország az újraegyesítés utáni gazdasági sokk után újra magára talált, s befolyásosabb, mint valaha. Európa legmeghatározóbb országa, s ez várhatóan nem is fog változni belátható időn belül.
Ettől függetlenül én azt javasolnám, hogy azt a nyelvet válaszd, amelyik szimpatikusabb a számodra, mert kimondottan rosszul egyikkel se járnál. Az viszont mindenképpen előrevisz a nyelvtanulásban, ha olyan nyelvvel foglalkozol, amihez valóban van is kedved, s nem csak azért tanulnád, mert valamilyen hasznot remélsz tőle.
Egyéntől is függhet. Ha pl. az a szempont, hogy Francia o. / Német o.-ban fogsz majd valamikoris dolgozni. Németországban egy cégnél könnyebb munkát találni. Általában is könnyebb munkát találni. Emellett már legalább mondhatni a nagy városok is legalább annyira nemzetköziek, mint Párizs. Párizson kívül egyébként a többi nagy francia város nem annyira, mint a nagy német városok.
Igazából bármelyiket is választod, mindkettő annyi sok ajtót, lehetőséget nyit. Nem beszélve a Benelux államokról ők mindkét nyelvet beszélőkenk sok munkalehetőséget kínálnak.
Ha belföldön tervezel élni, akkor válaszd bármelyiket. A hasznosság és a kereseti lehetőségek kiegyenlítettek. Ha pl magántanárként oktatnál majd akkor mindkettőért hasonló árat kérhetsz el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!