Hol találhatnék egyszerű kétnyelvű szövegeket?
Én azonos filmhez tartozó felirat file-okból is szoktam olykor tanulni, de főleg úgy, hogy az egyik felirat égetve van a filmre, a másikat meg file-ként hozzáteszem, és a képernyő másik részére vetítem, így egyszerre kétnyelvűen nézek olykor filmeket. Van, amikor csak külön a felirat file-okat olvasom párhuzamosan, két nyelven.
Az igaz, hogy gyakran eléggé szabad fordításúak a feliratok, akár fansub, akár hivatalos, de ez is segíti az asszociációs készséget , a következtetéseket. Olvasni kell a sorok között, és NEM szó szerint fordítani, meg értelmezni. ;)
Két agyféltekével és jobb oldali félteke hangsúllyal érdemes nyelveket tanulni, nem poroszos.germán módszerrel. Lehet, hogy képben vagy erről, kedves kérdező, viszont a biztonság kedvéért jeleztem, mivel ugye a felirat file-ok tartalma általában SZABAD fordítás, tehát nem árt óvatosnak lenni azokkal, mégis hatékonyan segítik a nyelvtanulást, kellő odafigyeléssel.
Köszönöm a válaszokat! Filmekkel én is próbálkozom, de azt leginkább a hallott szöveg értésére szoktam használni felirat nélkül, mert nekem az okozza a legnagyobb gondot.
Köszönöm a könyvajánlást, mindenképp beszerzem őket. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!