Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Mit tegyek, ha már belefáradta...

Mit tegyek, ha már belefáradtam a nyelvtanulásba, de szükdégem van a nyelvvizsgára?

Figyelt kérdés
Másfél éve államvizsgáztam, már a második évben elkezdtem tanulni az angolt, az egyik része sikerült is, azonban a másik része az istenért nem akar. 32 vagyok dolgozom mellette, a fősuli mellett is dolgoztam. Már eljutottam odáig, hogy egyáltalán nincs kedvem neki állni tanulni. Cikkeket szívesen olvasok, ha nincs rajtam a kényszer. Egyszerűen már unom azonban a diplomámra szükségem lenne.

2018. jan. 7. 11:49
 1/10 anonim ***** válasza:
73%
Ha azükséged van a diplomádra, akkor tanuld a nyelvet! Mégis mi mást tehetnél?
2018. jan. 7. 12:00
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Az írásbeli nem sikerül? Milyen nyelvvizsgatípust választottál? Hány %-od lett? Bementél megnézni a dolgozatodat?
2018. jan. 7. 12:15
 3/10 A kérdező kommentje:

Tudom hogy tanulnom kell de olyan jól esett kiírni magamból.

4-szer voltam Origón 50-55%-ok voltak, 1-szer a társalkodón ott 40 valamennyi. A dolgozatot 1x néztem meg, tulajdonképpen mindenben volt egy kis hiba de különösen a levélben. A fogalmazás nem igazán megy. Gyakorlom én csak már útálom az egészet :-(

2018. jan. 7. 12:26
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
Keress egy levelezötársat, aki angolul ért csak - akkor sokkal konnyebben fog menni.
2018. jan. 7. 12:51
 5/10 anonim ***** válasza:
93%
Le kell vonni a korábbiakból a tanulságot, hogy mit kell erősítened. Az origon akkor még lehetett nyelvtani teszt is, ma már nincs. Végig kell nézni a nyelvvizsgák honlapjait, és azt kiválasztani, ami neked a leginkább testhezálló. Ha nem megy a nyelvtan, akkor olyat, amiben az nincs. A levélnél a legfontosabb, hogy a megadott szempontokat és hosszúságot teljesítsd. Paneleket kell használni, amik különböző könyvekben benne vannak. (I wonder if you could help me, I am writing to inquire about ..., I would appreciate your earliest reply) Némethné Hock Ildikó Angol levelezés című könyvét kell áttanulmányozni, rögzíteni a stílust és formulákat. Megírt gyakorló fogalmazásaidat elküldheted nekem kijavításra. Venni kell vizsgakönyvet a kiválasztott vizsgáról és azt önellenőrzéssel végigcsinálni. Meg persze továbbra is olvass, cikkenként néhány szót szótározz, írd ki.
2018. jan. 7. 13:09
 6/10 anonim ***** válasza:
57%

Egyszerű a megoldás: kifejezéseket kell megtanulnod, nem pedig szavakat.

Pl. fit in WITH something (valami illik valamihez), bear a grudge AGAINST someone (haragudni valakire).

Ez szövegértésnél is jól jön, de akkor meg főleg, amikor NEKED kell szöveget alkotnod. Ha cikkeket olvasol, az nagyon jó kezdet. Keress rá olyan témákra, amik érdekelnek és jegyzeteld ki belőle az ÖSSZES dolgot, amit nem értesz VAGY magadtól nem jut eszedbe! Ez nagyon fontos!

Az órai meg tankönyvi angoltanulás nekem is rémálom volt, így viszont lólépésekkel lehet haladni!

A másik a nyelvtan. Felejtsd el a tankönyvi túlbonyolított magyarázatot és a dögunalmas példákat, ne azokat magold be, hanem írj saját példákat és rögtön kristálytiszta lesz az egész.

Például az időknél, legyen az alapmondat, hogy "vámpírokat ölni".

Present simple: I kill vampires. (Úgy általánosságban vámpírokat ölök, ez a foglalkozásom.)

Simple past: I killed a vampire yesterday/two years ago/ last saturday at 9 p.m. (Régen, a múltban, akár konkrét időpontban, már rég vége, nem érdekel senkit).

Present perfect: I have just killed a vampire. (A sarok mögül elém ugrott és épp most döftem bele a karómat, egy pillanattal ezelőtt, már meghalr,de én még mindig a sokkhatás alatt állok.)

Present continuous: I'm killing vampires. (Itt egy folyamatos cselekvésről van szó,ami jelenleg is tart, még épp hadonászok a karóval és döfködöm őket,nem egy pillanatig tart, hanem egy folyamatos cselekvés.)

Present perfect continuous: I have been killing vampires (for 5 hours). Ez is hasonló a present perfecthez, épp most fejeződött be egy cselekvés, a jelen idő előtt egy icipicivel, de itt egy folyamatos cselekvésről volt szó! Nem csak elém ugrott és hopp, épp ledöftem, hanem 5(!!!) órán keresztül folyamatosan jöttek és szúrkáltam őket a karóval és épp most fejeztem be és le vagyok izzadva és hullafáradt vagyok.

A többi igeidővel aztán ugyanígy lehet hülye pédákat kitalálni.Future perfect continuous: By the time Van Helsing kills Dracula, I will have been killing vampires for 6 years. Mire Van Helsing kinyírja Draculát, én már 6 éve vámpírokat ölök (tehát már 6 éve űzöm az ipart, szóval sokkal profibb vagyok, mint ő).

A társalkodó alatt a szóbeli beszélgetős részt érted?

Ha igen, akkor ott az a legfontosabb, hogy folyamatosan beszélj. Nem kell agyonbonyolított mondatokat költeni, de ne fagyjál le. Ha nem jut eszedbe hirtelen valami, akkor mondd el azt is. Pl. Oh, I forgot what I wanted to say earlier. Anyway...És akkor folytatod valami mással. Ha atomfizikáról kell véleményt mondanod és nem tudod, mi a túrót is kéne mondanod, akkor tereld el a beszélgetést, pl. Sose szerettem a fizikát, mert nem értettem és túl bonyolult, szóval nem tudok túl sokat mondani. Biológiából viszont jó voltam, szerintem az egy sokkal érdekesebb tudomány.

Na bumm, máris egy csomó mindent mondtál.

Kicsit hosszú lett, de remélem tudtam egy kicsit segíteni. :D

2018. jan. 8. 18:02
 7/10 A kérdező kommentje:
Jaaaaaaj nagyon köszönm :-D :-D Hát a hangulatomat sikerült felnyomnod evvel a példával :-) Köszönöm mindenki tanácsát igyekszem és biztos meg lesz az a vizsga :-D
2018. jan. 8. 18:42
 8/10 anonim ***** válasza:
6-os, a Társalkodó nem a szóbeli vizsga, senki nem használna ma ilyen archaikus nyelvezetet, hanem a Kodolányi János Főiskola nyelvvizsgája. A szóbelin pedig ha valaki az általad javasolt utat választja, az a tipikus példája lesz annak, hogy felháborodottan meséli, hogy végigbeszélte az időt, mégis megbuktatták, milyen szemetek. Ez ugyanis egy vizsga vizsgatételekkel, és a vizsgáztatók - bármily meglepő - nem hülyék. Nem az a feladat, hogy töltelékmondatokkal rizsázzon a semmiről, hanem hogy a kijelölt témában kifejtse, amit tud. És ha abban a témában semmit nem tud, akkor nem húzhat elő a mellényzsebéből saját kívánsága szerint egy másikat, azt az egyet, amit tud, ugyanis a vizsgát nem a vizsgázó, hanem a vizsgáztató irányítja sztenderd követelmények alapján.
2018. jan. 8. 21:58
 9/10 anonim ***** válasza:

8-as látom sikerül megfogni a "lényeget". Nyilván nem totál másról kell rizsázni, de ha odaböfögsz egy mondatot azt is akadozva, az sokkal rosszabb, mintha kivágod magad másik öt mondattal.

"a vizsgáztatók - bármily meglepő - nem hülyék" Ja, valóban nem hülyék. Látják, hogy beszélsz, jár az agyad és nem ülsz ott megnémulva, mint egy rakás szerencsétlenség és közben görcsölsz, hogy mi a fenét mondj. Igen, bármily meglepő, főleg az utóbbiért buktatnak. Ha annyira elkanyarodsz egy témától, úgyis visszaterelik a vizsgáztatók a beszélgetést.

Kérdező: szívesen. :DDD

2018. jan. 8. 23:11
 10/10 anonim ***** válasza:
Ja, még valami az idők használatához: rajzolj idővonalat és abba illeszd bele a példamondatokat! A sima, pillanatnyi esemény legyen egy pont(pl.I saw a werewolf in the garden yesterday.) a folyamatos cselekvés meg egy széles sáv (I was playing chess with Hannibal Lecter.)
2018. jan. 8. 23:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!