Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Hogyan lehet a leghatékonyabba...

Hogyan lehet a leghatékonyabban idegen szavakat tanulni?

Figyelt kérdés
Nekem a magolással nem sikerül. Nemcsak unalmas, de a bemagolt szavak nagy része nem marad meg.
2017. szept. 4. 09:34
 1/6 anonim ***** válasza:
20%
Ismétlés útján
2017. szept. 4. 09:41
 2/6 anonim ***** válasza:
Példamondatok, képek, videok segítségével , majd saját mondatok alkotásával.
2017. szept. 4. 09:44
 3/6 Rick Mave ***** válasza:
Úgy lehet, hogy nem "szárazon" szavakat magolsz, hanem kifejezéseket, szófordulatokat, szókapcsolatokat, mondatpaneleket tanulsz meg, ill. gyakorolsz be, lehetőleg életszerűen beágyazva (filmek, olvasmányok, beszéd). Így nemcsak a helyes szókapcsolatokat és vonzatokat tanulod meg (ami nagyon gyakran más, mint az anyanyelveden), hanem ez az alapja a folyékony beszédnek is, mert egy zsáknyi szóból és a tudatosan megtanult nyelvtanból nem lehet beszéd közben összerakni a beszédet, mint valami 'puzzle'-t.
2017. szept. 4. 09:55
 4/6 anonim ***** válasza:
Be kell biflázni nyuszómuszó.
2017. szept. 4. 10:00
 5/6 Garpe ***** válasza:

Szia! :)

Átérzem a dolgot. Különösen így 4 tanult nyelvvel a hátam mögött. Ebből már egy középfokú és egy felsőfokú nyelvvizsgám lett, kettőből pedig hamarosan megyek nyelvvizsgát tenni.

Amit tudok javasolni az a játékosítás. Korunk nagy vívmánya a Memrise. A Memrise egy játékosított szótanuló honlap és alkalmazás. Nekem nagyon jól bevállt, az egyetemi latin kurzusomra, szinte csak ezt használtam (kb.: 1-2 órát "játszottam" vele az óra előtti este, és végig ötösöket írtam -80 szóból, aminek mindegyikének 3-4 alakja van).

"Keményebb" nyelveknél (nem angol vagy eszperantó esetén) az Anki nagyon hasznos lehet, de szerintem, az Anki, akkor a leghatékonyabb, ha már a Memrise-on megalapoztak neki, illetve [az Ankiban] bekapcsoltad a gépelős kikérdezést.

Kürölnézhetsz az internet világában is, hogy milyen trükkök vannak, annó én láttam, egy kínai papírhajtogatós trükköt, ami működik, de nekem a Memrise jobban feküdt.

Amit #3-as mond is nagyon jó. Célszerű a Memrise-t kombinálni ilyen gyakorlati alkalmazással, bár ha nyelvórára jársz, vagy Duolingózol, ez meglesz. Különben én még azt is csináltam, hogy el kezdtem az adott nyelven gondolkodni, minden amit elakartam mondani, azt végig gondoltam, az adott nyelven, néha megnéztem a szótárt, s volt, hogy direkt 3-4 szókörül cikáztak a gondolataim, hogy jobban megtanuljam őket.

Ami még érdemes lehet, hogy kitöltesz, egy tanulási tílus-kérdőívet (pl.: ezt a neteducatio oldalról: [link] gyorsan pörgesd végig a Tanulási stílusok linken lévő leírást, majd töltsd ki a kérdőívet. Az eredmény nem szentírás! De nekem sokat segített, mert így tudom, hogy nekem például az a leghatékonyabb a felalá járkálok és hangosan végig mondom (illetve szavakba öntve kimondom magamban a gondolataimat). Szobatársamnak inkább a felveszem hangjegyzetbe, és lejátszás közben elolvasom stílus jön be.

Sok sikert!

Ha gondold írhatsz privátot (akár te is kedves olvasó), és beszélünk egy kicsit a kérdésről.

2017. szept. 4. 11:06
 6/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm Rick Mave és Garpe. A válaszotok igazán hasznos.
2017. szept. 5. 07:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!