Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Németben a "wehtut" használatá...

Németben a "wehtut" használatát kifejté nekem valaki részletesen?

Figyelt kérdés
Lehet, hogy egyszerű, de senki nem érti meg amíg el nem magyarázza neki valaki. :D

2017. aug. 5. 14:34
1 2
 11/14 A kérdező kommentje:
*alakjaival
2017. aug. 5. 15:18
 12/14 A kérdező kommentje:

Mir tut...weh. --> Nekem fáj a...(ő)

Mir tun...weh. --> Nekem fájnak a...(ők)

Ezt már felfogtam. Mikor használjuk akkor pl. a "tue weh" alakját?

2017. aug. 5. 15:34
 13/14 anonim ***** válasza:

Soha, mert magyarul sem mondod, hogy "fájok". Nem???

Tehát E/3 és T/3 alakban lehet használni. Amit már meg is értettél, mint írod.

Der Kopf tut mir weh. A fejem fáj. E/3 mert egy fejünk van. És mert a fej, ami fáj=ő, az.

Die Beine tun mir weh. A lábaim fájnak. T/3 mert két lábunk van, és a lábak=ők, azok.

Itt azonban meg kell jegyezni, hogy páros "szervekből", ha csak az egyik fáj, akkor nyilván egyes szám...

Tehát, ami(k) fáj(nak), ahhoz egyeztetjük az igét. Akinek fáj, az részes esetben áll. (mir, stb...)

Nem szabad - a jelentése miatt - összetéveszteni a tun igével, ami természetesen minden számban és személyben ragozható. Mivel értelmes, hogy teszem(csinálom), teszed teszi stb.

Remélem, most már világos.

2017. aug. 6. 06:44
 14/14 A kérdező kommentje:
Köszönöm! Szépen leírtál mindent. :D
2017. aug. 6. 11:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!