Mi a véleményetek erről a nyelvtanulással kapcsolatos ötletemről?
Szerintem célszerű lenne a határ közelében levő iskolákban az adott szomszédos ország idegen nyelvét tanítani, legalább egy B1-es szintig, hiszen ezeket a nyelveket beszélő magyarországi magyarokból elég nagy hiány van (leszámítva persze a németet). Ahol több idegen ország is közel fekszik (pl. Szatmár, Zala egyes részei), ott a diákok választhatnának.
Ezáltal javulna az ott élők versenyképessége. Na meg azért mégiscsak szomorú valahol, hogy pár km-re élő külföldiekkel olyan közvetítő nyelveken tudunk csak beszélni, amiknek őshazája több ezer kilométerre fekszik adott esetben.
Nem támogatnám. Pl. adott egy pécsi gyerek, akire ezek szerint ráerőltetnéd a horvátot vagy a szlovént, aztán elmenne egyetemre mondjuk Pestre vagy Szegedre vagy Debrecenbe, és nem is költözne vissza. Sose használná, viszont elment volna vele egy csomó energiája.
Sok embernek egy nyelvet is nagy kihívás használhatóan megtanulni, és ennek jelen állás szerint leginkább az angolnak kell(ene) lennie, mert az az élet minden területén előjön, akkor is, ha nem kell a munkádhoz és soha nem utazol ki az országból, sokaknak anyanyelv, de idegen nyelvként is az egyik legnépszerűbb nyelv (ráadásul még könnyen tanulható is).
Nekem tetszik, a gondolat. Ez leginkább olyan helyeken működne jól, ahol nem természetes határ (folyó, hegy stb.) váálaszt el, hanem egy kijelölt határ van és az emberek sokat járnak ide-oda. Nyilván itt mindenki előbb-uttóbbb megtanulja a túlélő szavakat. De az ötlet jó lenne, hogy egy ilyen kedvcsináló bevezető egyféléves óra lenne mondjuk kötelező, és fakultatívan lehetne tanulni az adott nylevet. Itt már kibuknak a dolog problémái, hogy ez pl.: itthon a jelenlegi oktatási rendszerben nem igazán kivitelezhető.
Azért is támogatom a dologot, mert habár jól beszélem az angolt és nagyon szeretem, látom a problémákat vele "mint nemzetközi nylevvel", amiket ez, vagy akár kimondott közvetítő nylevek (Slovio, Esperanto stb.) talán megoldhatnának, azonban ze már más téma, és igen csak messzire vezet.
Én összeségében támogatom ezt az ötletet, ha megfelelően átgondolva a lokális igényekhez igazítva csinálják (és feltéve, hogy az osztrákok, nem őrülnek, meg a viszonylag nehéz magyar nyelvtanulása közben :) ).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!