Hogyan készüljek fel ÖSD nyelvvizsgára?
Középfokúzni szeretnél? Abban tudok segíteni: ami tenned kell, az csak annyi, hogy szépen begyakorlod a feladattípusokat. Itt egy mintafeladatsor: [link]
Sok ÖSDs könyvet lehet venni, ami átlagosan 10 ilyen feladatsort tartalmaz. Végig használhatsz szótárt(Hörverstehennél is),Leseverstehenre van másfél órád a négy feladatra, szóval bőven beleférsz. Ha már 10 éve tanulod a nyelvet, nem lesz gond. Amit meg kell tanulnod, az a szótárazás (szelektálj, miket kell mindenképpen megnézned és mi az, amire fölösleges időt szánni, mert kb. ki tudod találni a jelentését) Hörverstehennél mindig van egy Richtig Falsch feladat, meg egy táblázatkiegészítős rész. Nem nehéz egyik sem.
Levélnél az egyik feladat mindig egy panaszlevél írása, amihez ha gondolod, tudok panel mondatokat adni. A másik feladat pedig egy adott témáról való írás. Ha tanultad a témákat (van pl erre egy nagyon jó Pro und Kontra könyv) akkor simán megírod.
Szóbeli sem vészes: 3 feladatból áll, az elsőben egy beszélgetsét kell folytatni a vizsgáztatóval, aki épp a te városodba utazik, és programokat kell kínálni neki, valamint mesélni a városodról. A második feladat képleírás, a harmadik meg egy pro kontra téma, de erre kapsz fél óra felkészülési időt a vizsga előtt.
A tanácsom az, hogy naponta legalább 1 vizsgasort csinálj meg, hogy ráérezz a dologra: melyik feladat megy a legnehezebben, stb. Nézz sok német nyelvű csatornát, azzal tudod fejleszteni a hallás utáni szövegértésedet, a levélírásnál pedig a panelmondatokat alkalmazhatod.
Szóbelire ez a könyv nagy hasznodra lehet: [link]
Ne izgulj, az ÖSD az egyik legkönnyebb német nyelvvizsga, én világéletemben utáltam a németet, csak idén kezdtem el készülni úgy normálisan, és 90% lett.
Hajrá ;)
Köszönöm szépen, sokat segítettél! :) Csináltam egy feladatsort és valóban nem olyan nehéz mint az origós például. Német tanár vagy műfordító meg nem akarok lenni, szóval ez jó lesz diplomához. :)
Remélem nekem is sikerül.
Te melyik városban vizsgáztál?
Első válaszoló vagyok:
Örülök, hogy segíthettem :) Én Győrben vizsgáztam egy középiskolában. Írásbelin nem volt semmilyen probléma, szerintem mindenhol figyelnek, hogy korrekt legyen a dolog. Mondjuk szóbelin eléggé megijedtem, mert -mint utólag kiderült- a vizsgáztató többet tudott németül, mint magyarul :) Olyan kiejtése volt, hogy csak lestem. (Ha előtte egy hétig nem nézem a PRO7-t, tuti elsírom magam :D Csak azért mondom, hogy erre is fel kell készülni, hogy nem a jól érthető "magyaros" némettel találod szembe magad. (Ez nekem addig meg sem fordult a fejemben:) )
Ha teheted, vegyél egy ÖSD vizsgasor könyvet is, azzal gyakorolj. Azok sokkal nehezebbek, mint a valódi vizsgán, így éles helyzetben csak kellemes meglepetés érhet:) (én pl. az ilyen gyakorlókönyvekből rendre 13 pontot értem el a 20-ból, vizsgán meg 19-et.)
Jó, hogy megrendelted a Pro und Kontra könyvet, nekem nagyon sokat segített, a szókincsem háromnegyedét neki köszönhetem ;) Valamint vannak benne képek is, amik tényleg simán előfordulhatnának vizsgán is. Mikor mész és hova? Majd drukkolok (ha épp nem érettségizek :) )
sziasztok! én is ÖSDre megyek 2011 január végén. A válaszolótól kérdezném (mert én is a Jedlikbe megyek) hogy te hol készültél? és melyik könyvből? azt hallottam hogy a vizsgáztató valóban nagyon durván beszél:D esetleg vannak jótanácsaitok?
és neked hogy sikerült?:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!