Az angolban mikor van sima múlt, és mikor van a have/has been-es múlt?
Én most tanulom és én írtam Dohárról.
Az a baj, hogy a könyvek se egységesek.
Másrészt azért hozta fel(gondolom) a folyamatos múltat, mert így jobban lehet szemléltetni, sokkal érthetőbb.
Aztán ott van az is, hogy tényleg azt írják nem egy helyen, hogy ha van időpont, akkor leginkább folyamatos múlt.
"Az angolban mikor van sima múlt, és mikor van a have/has been-es múlt?"
Ha ez az eredeti kérdés, akkor pont annyi rá a leghasznosabb válasz, hogy ha ott az időpont, akkor sima múlt, ha nincs megadva, hogy mikor történt, akkor pedig a másik. Slussz.
Még #17 megjelenése előtt kezdtem írni, csak elvonta a figyelmemet a tévében a Tom és Jerry:
Aha. Csakhogy, két dologról van szó.
Először is az egyszerű tényről, hogy "ki beszélt folyamatos múltról?", kérdi #11, és az, hogy "pont te", az meg nem igaz. Mivel #11-nek addigi hozzászólásai a #6, #7 és #9, azokban meg folyamatosról nem esik szó. Miként a kérdésben sem.
Másodszor is a folyamatos múlt sajátosságairól. Idézném #8-ból a kijelentést: "Ha meg van adva az idő, akkor FOLYAMATOS múlt kell".
Hát, idéznék Murphyből, amely szóval egy elismert és híres nyelvtani gyakorlókönyvet azonosítunk:
Yesterday Karen and Jim payed tennis. They started at 10 o'clock and finished at 11:30. So, at 10:30 they were playing tennis.
Nem tudom, vili-e a simple past és a past progressive használata ebben a kis leírásban? Mert ugye nem az időhatározó léte vagy nem léte a lényeg. Hanem az, hogy a cselekvésre mint folyamatra tekintünk, vagy nem. Emlegetett Dohárban ugye a vonal felett a nyíl...
Más példák, máshonnan:
We ate at 5pm before the show...
We woke at 6:30 every morning...
By the time we emerged at 10 the boat had crossed...
Igaz, hogy #8-beli kijelentés finomodott a #10-ben: "A folyamatosságot fejezi ki, ha épp 10-kor aludtál, azt viszont így KELL mondani"
Ja, de ennyi erővel azt is ideírhattam volna, hogy a Nap keleten kel. Szintén nagy igazság, szintén semmi köze semmihez.
Én vagyok a doháros :D
Én úgy értettem, de ezek szerint nem jól fogalmaztam, hogy akkor játszik a folyamatos, ha a cselekmény is az, nem pedig kezdésről van szó.
Tehát mint itt is, hogy a 10 30 az folyamatos.
Szal ha azt mondom, hogy 11 órakor aludtam, olvastam, filmeztem, rajzoltam, az mind folyamatos lesz.
Meg olyankor van még folyamatos, hogy i was drinking all night/all day stb tehát az időhatározóból lejön, hogy nem egy pillanat volt.
Amúgy meg szarok bele, fél évvel ezelőtt ennyit se tudtam :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!