Német feltételes módot (jelen idő) el tudná nekem magyarázni valaki?
ha csak olyan sima igét akarsz feltételesbe rakni mint például :schlafen-->aludni. akkor mindig a "würden" igét használjuk. Szoval: Ich würde schlafen. és aludnék.
fontos hogy még VÉLETLENÜL SE wurden legyen , mert az már "én aludni fogok" lenne :D
még pár példa:
Ich würde essen-->én ennék
Du würdest laufen-->te futnál
viszont van olyan hogy én nekem lenne. Nekem van: " ich habe "
Nekem lenne: "ich hätte" ezt pedig igy kell :)
remélem valamit segitettem :) irj privátba üzit ha kell még valami :)
még a häten igével mondok egy példát :D
Ich hätte Lust-->nekem lenne kedvem.
Ich hätte Lust , aber ich muss zu Hause bleiben-->Nekem lenne kedvem , de otthon kell maradnom.
Tehát:
feltételes módot kétféleképpen lehet képezni (feltételes jelen = Konjunktiv Präteritum)
1. Az ige Präteritum alakjából kell kiindulni, ha umlautképes magánhangzó van benne, akkor kap umlautot, és ha nem e-re végződik, akkor még egy e végződést is.
pl:
sein (Inf) --> war (Prät) --> wäre (Konj)
- kapott Umlautot is és -e végződést is
haben (Inf) --> hatte (Prät) --> hätte (Konj)
- nem kapott csak Umlautot, mert a Prät. alak eleve e-re végződött
2. würde + Infinitiv
A haben és a sein ige csak az 1. módon képzi a feltételes alakját, és a módbeli segédigéik is.
A gyenge igéknél azonban a Prät alak és a Konj alak megegyezik, ott ezt képzést választjuk.
pl.
lernen --> lernte (Prät) --> lernte (Konj)
- nincs benne umlautképes magánhangzó, és e-re végződik, nem fog változni Konj-ban a Präteritum alak
ich würde lernen - tanulnék/tanulnám
du würdest leren - tanulnál/tanulnád stb.
#1-es válaszához:
fontos hogy még VÉLETLENÜL SE wurden legyen , mert az már "én aludni fogok" lenne
helyesen: wurden helyett werden
Az elözö valaszokat mèg kiegeszitve:
1. Legtöbbször a "würde" szot hasznaljuk a felteteles modra.
Pl. Ich würde sagen....- Azt mondanam...
2. A felteteles mod masik kifejezöje az. un. Konjuktiv 2 is, egy par pelda:
- Ich wünschte, ich hätte mehr Ferien! - Szeretnem, hogy ha több szabadsagom lenne. Ugyanezt a würde szoval nem mondjak. Az igy hangzana: Ich würde mir wünschen, dass ich mehr Ferien haben würde- Senki nem mondja igy!
-Ich bräuchte Ihre Telefonnummer. A würde-vel kifejezve:
Ich würde Ihre Telefonnummer brauchen.
A Konjuktiv 2-t ilyen esetekben hasznaljuk:
1. irrealis kivansagok: ZB.: Ich wünschte ich hätte mehr Ferien. (A würdevel igy hangzana: Ich würde mir wünschen...)
2. Dann könnte ich mir mehr Ferien leisten. (A würdevel igy hangzana: Dann würde ich mir mehr Ferien leisten können.)
3.Indirekte Rede, wenn Konjunktiv 1 nem lehetseges: Unser Lehrer sagt, wir müssten noch viel lernen.
4. Ha valamit különösen udvariasan akarunk kifejezni: Wärst du so freundlich,... - Lennel olyan kedves...
Meg egy par pelda a Konjuktiv 2-ra a "würde" helyett:
ich helfe(segitek), ich hülfe (segitenek)
ich stehe (allok), ich stünde (allnek)
ich nenne (megnevezem), ich nennte (megneveznem)
ich werfe (dobok), ich würfe (dobnek)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!