Nem haladunk az angol nyelvtanfolyamon. Érdemes folytatni?
Szeptemberben kezdtem el az államilag támogatott ingyenes nyelvtanfolyamot (alapfokú angolt), heti 10 órában. Rajtam kívül van egy 50 éves férfi, egy 31 éves nő és 5 40-50 év közötti nő. Már az eleje is nyögvenyelősen ment a többieknek, de az ismerőseim és rokonaim azzal nyugtattak, hogy ők már idősek és lassan fog az agyuk. Sokszor mentegetőztek azzal, hogy nem tudnak tanulni munka mellett (nekik már felnőttek a gyerekeik) vagy a gyerekre kell vigyázna (a 30 éves nőnek, de ő nem dolgozik, iskolások a gyerekei), de én is dolgozom mégis mindig volt időm este elővenni fél órára vagy hétvégén, úgy gondolom, ha már valaki belekezd valamibe, akkor azt csinálja tisztességesen, hisz mindenkinek arra van ideje, amire akarja.
Ennek ellenére türelemmel kínlódtam végig az órákat, még ha lassabban is, de legalább tanári segítséggel, ingyen volt lehetőségem angolt tanulni. Most befejeztük az első könyvet, jönne a másik, ezért tegnap tartottunk egy ismétlő órát, ami után írnánk egy összefoglaló dolgozatot a könyvből. Az ismétlő óra maga volt a borzalom, szenvedés. Kiderült, hogy a többiek nemhogy a múlt és jövő idővel, de még a legalapvetőbb dolgokkal sincsenek (már) tisztában, például nem tudják letagadni azt, hogy I am, you are, stb., nem tudják, hogy mi a különbség a do és does között, azt meg pláne nem, hogy ezt mikor használjuk. A tegnapi óra úgy nézett ki, hogy megoldottuk önállóan a feladatokat, ellenőrzésnél pedig soha nem tudták a helyes megoldást, például nem értették miért nem helyes az, hogy does you...? és hasonlók, így 5 percig értetlenkedett az, akit felszólított a tanár, majd a végén mindig én mondtam meg a helyes megoldást.
Még csak azt sem lehet mondani, hogy rossz a tanár, hisz én is megtanultam a dolgokat, de ők nem. Nem is értem, hogy miért nem tudják megoldani a feladatokat, hisz ugyanazon az órán ültünk mindig.
Szerintetek mit lehet ilyen esetben tenni? A párom is jár egy másik iskolában németből szintén erre az ingyenes nyelvi órára, de ők jobban haladnak, sosincs értetlenkedés. Azon is gondolkodom, hogy megpróbálok átmenni egy másik iskolába ugyanerre a képzésre, hátha van erre lehetőség és hátha ott értelmesebbek, hajlandóbban tanulni a csoporttársak, hisz így ennek semmi értelmét nem látom. Vagy szenvedjem végig ezt az évet még?
Ócska egy helyzet, nem irigyellek.
Sajnos, teljesen általános az ilyen. Van egy nyelvtanár rokonom, ő pár év keserves tapasztalásai után elhatározta, hogy felnőttet nem is vállal.
Ezek nem változnak - vagy, ha megengedőbb akarok lenni, a körülményeik nem változnak.
A tanfolyamszervezőnél jelentkezz szerintem, hogy így nem látod biztosítva a fejlődést, kérsz másik nyelvtanfolyamot, vagy ne várják el, hogy a követelményeket (ha vannak) teljesíted.
Jártam így én is, de én azért hagytam ott, mert nem fejlődtem semmit. Te viszont fejlődsz. Én tanulnék akkor is, ha más nem. Ráadásul, ha még a tanárral is elégedett vagy...
Mi ez az ingyenes nyelvtanfolyam?
A tanfolyam neve "Kis és középvállalkozások ügyvezetője I.", ami alapfokon készít fel , a II. pedig középfokra. Igazából nincsenek követelmények, talán épp ez a gond, egyik szünetben már a tanár is panaszkodott, hogy nem érti minek járnak ide, ha nincs idejük tanulni, illetve ő is azt hiányolta, hogy nincsenek követelmények, mert ha lennének a többiek is komolyan vennék.
Én speciel azért jelentkeztem, mert már régi vágyam, hogy angolul tanuljak, sajnos annak idején általános és középiskolában nem volt rá lehetőségem, az egyetem vége felé utánanéztem a nyelvi tanfolyamoknak, de az áruk a csillagos eget közelítette meg. Emiatt nagyon örültem ennek a lehetőségnek.
Fejlődni fejlődöm, csak sajnos azt látom, hogy sokkal gyorsabban is fejlődhetnék és haladhatnánk előre, ha a többiek is hajlandóak lennének tanulni, mert így csak hátráltatják azt, aki valóban meg akar tanulni egy nyelvet.
A párom szerint ők azért haladnak jobban, mert az ő csoportukban mindenki "értelmiségi", és ha megtanulják a nyelvet, akkor a munkájuk során tudják azt alkalmazni, nálunk viszont a családanyától kezdve az irodai asszisztensig vannak csak, akik eddig is megvoltak nyelv nélkül.
Ne törődj velük, lényeg, hogy neked menjen. Bizonyos szint után egyedül is tudsz haladni. Például: [link]
Én ezt nagyon szerettem, és egyedül is kitűnően készültem belőle.
4. Az állami fenntartású iskolákban indul, ha jól tudom nem mindegyikben, de volt, ahol keresztfélévben is indították a tanfolyamot a nagy népszerűség miatt. Azzal a céllal hozta létre a kormány, hogy minél több magyar megtanulhasson idegennyelvet ingyenesen. Itt (is) olvashatsz róla bővebben: [link]
5. Köszönöm, utánanézek majd a könyv beszerzési lehetőségeinek. Igazából a Duolingot is nyomogatom itthon, sőt már a tanfolyam előtt is nyomkodtam, de eddig azt tapasztaltam, hogy főleg a kiejtés miatt nagyon hasznos először a tanári segítség.
Igen, tudom, ha mostanában nézek filmet, azt angolul teszem magyar felirattal. Egyre több dolgot hallok ki a filmekből, és sajnos én is észrevettem, hogy van, amit a tanár rosszul ejt, de ennek ellenére is jobban megmaradnak a szavak, kifejezések, ha a tanárral gyakorlom, és használom azokat órán, mint mikor itthon elkezdtem egyszer angolt tanulni önállóan.
Sikerült letöltenem ezt az Oxfordos nyelvtan könyvet, belepillantottam, valóban nagyon jónak tűnik, köszönöm! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!