NÉMETESEK! Tudnátok fontos, hasznos vagy akár viccesebb kifejezéseket leírni?
Gondolok itt például ilyenekre:
Ich verstehe nur Bahnhof.
Ehrlich gesagt... stb
Minden jól jön. A lényeg hogy legyen értelmes, esetleg olyan amit gyakran használnak a németek. Vagy amit el lehet sütni nyelvvizsgán.
Eine Brünette, eine Schwarzhaarige und eine Blondine wollen eine 8 km lange Strecke durchs Meer zu einer Insel schwimmen.
Die Schwarzhaarige schafft die ganzen 8 km, die Brünette ertrinkt auf halbem Weg.
Die Blondine aber schwimmt 4 km, sagt: "Ich kann nicht mehr!" und schwimmt zurück.
-im Bilde sein
-was weiß ich
-auf gar keinen Fall
-Das ist echt der Hammer! (mondjuk ez inkább köznyelvi, nyelvvizsgán lehet, hogy nem kéne mondani :D)
-es sei denn (ez kötőszó, de nagyon tudnak neki örülni)
-alles wie immer
-Ich habe keine Ahnung.
Hirtelen ennyi jutott eszembe, de van még egy csomó. Funktionsverbgefügék érdekelnek? Abból nagyon sokat tudok mondani, és színessé teszik a beszédedet. :) (Ilyenekre gondolok mint Überlegungen anstellen, Anklage erheben, zum Ausdruck kommen, ins Gespräch bringen...)
Ezek egytől egyig nagyok jók, de én azért egy nyelvvizsgán nagy ívben elkerülném olyan szófordulatok használatát, mint:
- was weiß ich (= mit tudom én)
- Das ist echt der Hammer! (= ez aztán a tyűha!)
- ich habe keine Ahnung (= fogalmam nincs)
Vagy a kérdező által említett "ich verstehe nur Bahnhof" = egy büdös szót nem értek az egészből). Ha vizsgáztató lennék, akkor biztos úgy reagálnék erre, hogy megkérdezem: - "Lieber Prüfungskandidat, sagen Sie mal, was haben Sie denn hier verloren, wenn Sie, wie es scheint, außer ein paar Stammtischfloskeln nichts darauf haben?"
Hmmm, a vicces dolgokat én most kerülném, ha kifogsz egy nyársat nyelt vizsgáztatót, abból problémáid lehetnek.
- ha visszakérdezel: Wie bitte? (és nem Was?)
Valami olyasmi. :D
Igazából előkészítő osztályban vagyok jelenleg, heti 20 németórával jár ez, szóval van elvárás rendesen. Év végén egy komolyabb szóbeli vizsgát kell tennünk, noha nem nyelvvizsga címszóval, viszont arról dönt, hogy milyen erős osztályban folytathatom a következő évemet, illetve tehetek-e majd később német érettségit. Ezért is fontos ez a szóbeli, illetve ezért gyűjtök tippeket hozzá, kifejezéseket stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!