Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Hogy kell a német melléknév...

Hogy kell a német melléknév ragozást?

Figyelt kérdés

Nagyon jó német tanárom van. És nagyon jó érthetően magyarázza a nyelvtant, de ezzel a melléknév ragozással már nagyon régóta küzdök. Egyszerűen nem értem. A neten kersetem hogy hogy kell, német nyelvtanos könyvekbe a tanárom segített, de nem tudom megérteni. :(

A tanárom azt mondta hogy csak egyszer kell rajönni és utána már kisujjból menni fog. Beszélt valami determinánsokról de az egyaltalan mi. Egyszer azt hittem hogy rájöttem, de szerintem nem teljesen . van a vegyes erős és gyenge ragozás, de azt honnan tudom hogy mikor melyiket kell használni. Ráadásul hogy ránézzek és szinte rögtön tudjam mondani hogy mi lesz. És olyankor hogy kell amikor pl.: ein..klein..rot..Ball

Ilyenkor honnan tudom hogy melyik mi lesz. Kérlek segítsetek, nagy szükságem van rá.

2017. jan. 31. 16:34
 1/4 schamuelson ***** válasza:

Gyenge ragozású a melléknév a der, die, das névelő, a dieser, diese, dieses, a jeder, jede, jedes névmások és a welcher, welche, welches kérdőnévmások után, mivel ezek háromalakúak, ezért egyértelműen jelzik a főnév nemét, egyes- vagy többesszámát és esetét. gyengén ragozzuk még a melléknevet többes számban az alle, beide, sämtliche után.

Vegyes ragozású a melléknév az ein, eine (kétalakú határozatlan névelő) után, a kein, keine tagadó némások után és a birtokos névmások (mint pl. a mein, meine) után.

Erős ragozású a melléknév, ha a főnév előtt csak a melléknév áll és nincs névelő vagy névmás, ami megmutatná a főnév nemét, egyes- vagy többesszámát, esetét. Erősen ragozzuk még a melléknevet a viel, viele, a wenig, wenige névmások után és a wessen kérdőszó valamint a számnevek után.

Ha valami kimaradt, akkor később a jobb németesek majd még hozzáteszik.

2017. jan. 31. 19:04
 2/4 A kérdező kommentje:
Nagyon nagyon szépen köszönöm!!! Végre megértettem :) További szép napot
2017. febr. 1. 16:31
 3/4 anonim ***** válasza:

Determináns: "névelő".

- háromalakú: der-die-das

- kétalakú: ein-eine-ein (kein, mein stb. is ide jön)

2017. febr. 2. 10:58
 4/4 A kérdező kommentje:
Koszonom szepen neked is! :)
2017. febr. 6. 16:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!