Franciából melyek azok az igeidők amelyek kellenek egy felsőfokú nyelvvizsgához?
Régebben mintha olvastam volna, hogy több mint 20 igeidőjük van.
Gondolom Imparfait, Passé Composé, Futur Simple, Plus-que-Parfait, Présent, Futur Composé
Kihagytam esetleg valamit?
Illetve a Subjontif-ot mennyire kell tudni használni?
A beszélt nyelvben nem használnak mindent. Pl. a passé simple és a passé antérieur gyakorlatilag nem fordul elő a beszélt nyelvben. Középfokon csak felismerni elég ezeket az alakokat, de felsőfokon nem árt, ha képzeni is tudod. Ezt a két igeidőt hagytad ki a felsorolásból.
A kötőmódot (subjonctif) pedig középfokon is jól kell ismerni, felsőfokon meg pláne.
Nincs több, mint 20 igeidejük, a kijelentő módban összesen 8 igeidő van, az általad felsoroltak, és még a kettő, amit írtam. De ha hozzáveszünk pár "apróságot", amit nem minden nyelvtan tekint külön igeidőnek (pl. futur proche, azaz aller + à + főnévi igenév, passé récent, azaz venir + de + főnévi igenév, etre en train de kifejezés), akkor lehet, hogy kijön a húsz is.
Illetve még a passé surcomposé (pl. j'ai eu écrit) is létezik, és más surcomposé is, ha jól tudom. Felsőfokon ezeket is csípőből kel tudni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!