A didn't use to formát mikor használjuk?
Az a used to tagadasa:) Azt gondolom ismered.
Sarah babakkal (szokott volt) jatszott/jatszani - Sarah used to play with dolls.
Sarah nem jatszott babakkal - Sarah didn't use to play with dolls.
Maradjunk a Te példádnál:
Sarah didn't play with dollys (in her childhood).
Sarah didn't use to play with dollys.
"miért nem sima simple past-ot használunk?"
Ez simple past, és a tagadása is az. Nem értem, mi a gond.
De ha a különbség érdekel, akkor konkrétan arra kérdezz rá. Ez nagyon egyszerű; az 'used to'-s formánál beleértünk a kijelentésbe egyfajta szembeállítást a jelennel (vagyis már nem...), míg az 'used to' nélküli megoldásnál ez nem feltétlenül van így, illetve ez inkább a szövegkörnyezetből derül ki.
"az 'used to'-s formánál beleértünk a kijelentésbe egyfajta szembeállítást a jelennel (vagyis már nem...)"
Igen, tudom :P De a tagadását mi értelme használni? :) Mert letagadjuk, vagyis nincs mit szembeállítani a jelennel...erre vonatkozik a kérdés, nem tudom jobban kifejezni, hogy mire gondolok...
Elso vagyok, ertem a problemad, nyugodtan hasznalj simple pastot helyette, gyakorlatilag ugyanaz. (vagyis didn't use to helyett hasznalhatsz simple pastot, simple past helyett nem mindig hasznalhatsz didn't use to-t)
Persze van egy enyhe jelentesbeli kulonbseg; a didn't use to nekem nyomatekositottnak hangzik, kiemeled, hogy nem volt szokasod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!