Lovári nyelvtanfolyam és nyelvvizsga?
Nem olyan könnyű a lovári, mint az a köztudatban él. Az is marhaság, hogy csak 500 szó van...
Meg most őszintén: ha már pénzt, energiát meg időt áldozol a nyelvtanulásra, nem egyszerűbb olyan nyelvet tanulni, amivel mész is valamire?
Igazából elég nehéz nyelv, nem tudom, mennyi idő alatt akarod megtanulni, de szerintem 1 évnél rövidebb idő alatt esélytelen, én 1,5-2 évet mondanék rá, de azzal együtt, hogy otthon is kell tanulnod.
Igazából tényleg kevés szó van, persze jóval több, mint 500, de ez sokszor nehézségeket okoz, amikor mondanál valamit, és körül kell írnod, mert nincs olyan szavuk, vagy a magyar szót kell "cigányosítani", tehát adni rá valamilyen végződést. Ez a része inkább nehézség, mint könnyedség szerintem. De a szavaik sem egyszerűek, bár ez lehet személyenként változó, nekem a német szavak is nehezek pl, de az angol szavakat meg könnyebben megtanulom.
A nyelvben van minden szó hímnemű vagy nőnemű, és van többessszámú alakja, tehát erre fel kell készülni. A mellékneveket nemben és számban a főnévhez kell igazítani, csakúgy ahogy a birtokos szerkezeteket, ezt nehezíti, hogy más lesz a végződés akkor, ha a főnév nem alanyesetben áll. Van pár eset, alany, birtokos, eszközhatározós, tárgy, távolító (pl. mandar - tőlem) stb, ugyanakkor van, amit prepozícióval fejeznek ki. Tehát ez is nehézséget okozhat, hogy mikor kell valamilyen esetet használni, és mikor prepozíciót. Angolnál pl. elég egyszerű, mert ott csak prepozíciók vannak, amiket mindig tárgyeset követ (ilyenük meg csak a személyes névmásoknak van). Élő és élettelen dolgok tárgyesete is eltér egymástól.
A hímnem és nőnem a személyes névmás harmadik alakjában is megtalálható (ez ugye az "ő"), de csak az alanyesettől eltérő esetekben, bár ez még könnyen megjegyezhető. Az viszont érdekesebb, hogy a nemhez való igazítás akkor is szükséges, ha magadról beszélsz (E/1), vagy ha valakihez beszélsz (E/2), ilyenkor nem mindegy, hogy fiú vagy-e vagy lány, illetve, akihez beszélsz az fiú-e vagy lány. Például: Baxtalo som. - Ezt akkor mondod, ha fiú vagy. Baxtalyi som - ezt akkor mondod, ha lány vagy. (Az "x" jel itt más nyelvektől eltérően nem a "ksz" betűkapcsolatot jelöli, hanem egy nagyon erősen ejtett "h" betűt; az "ly" betűkapcsolat pontosan azt jelenti, mint a magyar "ly" betű). Amúgy mindkettő azt jelenti, hogy: Boldog vagyok.
Ami talán könnyebb az az, hogy a szórend 90%-ban olyan, mint a magyar nyelvben. Annyi a különbség, hogy itt nincsenek névutók, hanem prepozíciók vannak, de nem kell a szórendet teljesen átvariálni, hanem lehet a magyarból megszokottat használni. Mondjuk ez angol vagy német tanulás után kifejezetten furcsa elsőre, de aztán kényelmes.
Összességében én azt mondom, hogy azért korántsem olyan egyszerű nyelv, mint sokan gondolják, de tanulható. Viszont időt és energiát mindenképp igényel. Ha valahol azt olvasod, hogy 2 hónap alatt felkészít, akkor felejtsd el, mert ilyen nincs, az jó eséllyel kamu. Ezt is le kell ülni és tanulni, mint minden más nyelvet.
Esetleg annyiban lehet könnyebb, hogy a nyelvvizsga követelmények picit enyhébbek, mint más nyelvek esetén. De ez nem a nyelv nehézségére vonatkozik, csak a nyelvvizsgára.
Szia!
én most megyek nyelvvizsgázni márciusban, azért választottam ezt a nyelvet, mert anno 12 év angol tanulás az iskolában meg is utáltatta velem a nyelvet és meg nem merek, tudok szólalni rajta a sok negatív tapasztalat miatt (rossz könyvek, rossz tanárok). És a diplomámhoz elfogadják és lehet hasznos is lesz (szociális munkás leszek).
A nyelvtanfolyam nagyon tanárfüggő és csoportfüggő... én jártam csoportba, de folyton csak a hitegetés ment, volt hogy a tanárnak nem volt kedve tanítani, ezért fél óráig mondatokat fordítgattunk (szókincs bővítés nélkül), aztán hazamentünk, miközben fizettük rendesen, meg ha sokan hiányoztak, inkább nem haladtunk az anyaggal, meg régi könyvből tanultunk, amiben minden a ló-falu-kocsmáros téma körül forgott. Februárban kezdtük, augusztusban meg akarta a tanár emelni a díjat, amit nem bírtam vállalni, otthagytam őket. Nem volt rossz döntés, a többiek maradtak és írásbelin vizsgáztak szeptemberben és meg is bukott mindenki...
Magántanárt nem sikerült találnom (vagy csak csoportot vállalt volna, vagy skype-on át 200 ezerért tanított volna......) szóval egyedül tanulok.
És megy, a csoportban anno megkaptam a jó alapot, amire tudok építeni, magam logikája szerint kiírtam magamnak a nyelvtant (igeidők, esetek, stb.), egy már levizsgázott, egy tanártól anyagot vett ismerősömtől megvettem a cuccait, amiben minden kifejtve le van írva (képek szövege, témakörök, szituácók, levél, stb.)
Perpillanat a szavaknak kell még rögzülniük, de érzem, hogy megy, bizakodom, hogy sikerül is a vizsga.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!