Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Fel tudnátok sorolni néhány...

Fel tudnátok sorolni néhány kivételt a szlovák nyelvben a nemekkel kapcsolatban?

Figyelt kérdés
Olyanokra gondolok mint a dievča ami nem a női hanem a semleges nembe tartozik.

2015. dec. 17. 20:41
 1/4 anonim válasza:

Nem kivétel , csak más ragozási csoport ! Ha megtanulod a kb. 16 ragozási csoportot fogod tudni (chlap,hrdina,dub,stroj,kuli,oblok,žena,ulica,dlaň,kosť,gazdiná,idea,mesto,dievča,vysvedčenie,srdce)

Es sok ilyen szó van hogy -a a végen és nem nói nem.

Mint hrdina,sprievodca,strojvodca,vodca,dôchodca,penzista....

2015. dec. 24. 13:55
 2/4 A kérdező kommentje:
hát nekem volt egy oktatókönyven (pontosabban e-book) amiben azt írták hogy vigyázzak mert vannak kivételek mint pl a dievča... mert a hridina minta alapjan ragozott szavakat könnyű megállapítani mert többnyire férfira utalnak, szóval ha látom a "vodca" szót, tudom hogy férfiról van szó ezért biztos nem a zena alpján ragozom.
2015. dec. 24. 14:53
 3/4 anonim válasza:
Ertem , de akor szavak mint ťeľa,dieťa,sôvä,sovíča szerinted kivételek ? Nem , ok a "DIEVČA" szerint vannak ragozva , mert a dievča is logikuson nem noi , mert egy lány még nem no(igen , furcsanak tunik, de logikus , nem ?)
2015. dec. 24. 18:21
 4/4 A kérdező kommentje:

olyan értelemben kivételek, hogy a szabályok szerint az ulica es a zena mintákhoz is besorolhatók, és valószínűleg oda sorolná őket az aki nem tudja hogy azok pont a dievca alapján ragozódnak.. mert igenis fura hogy olyan szó semleges nembe tartozik mint a dievca, mert akkor lenne logikus ha a női nembe tartozna, mivel a dievca az gyakorlatilag egy fiatal nő... a férfi párja a chlapec ami viszont logikusan a férfi nembe tartozik nem pedig a semlegesbe..

Szóval szerintem egyáltalán nem logikus.

Kb olyanokra gondoltam mint amiket felsoroltál, ha nem tetszik a kivétel szó, akkor fogalmazhatunk úgy is hogy nem szokványos..

2015. dec. 25. 22:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!