Francia 'é' hang kiejtése?
Sziasztok!
Elkezdtem tanítani lengyel barátnőmet franciául, minden szépen megy neki, de azt a fránya 'é' hangot sehogy sem tudom neki megtanítani, nem tudja kiejteni. Nagy ritkán sikerül neki, próbáltam hallás után, felvételekből, szájtornával, de eddig nem jött össze.
Tudna valaki valami használható ötletet adni, hogy mivel segíthetnék neki, hogy ki tudja ejteni problémamentesen? Mert a franciában ez egy elég gyakori hang és sokszor elszomorodik, ha nem tudja tökéletesen kiejteni a szavakat. Nekünk magyarul könnyen megy, neki sajnos kevésbé.
Angolul tanulunk, közös nyelvünk még a norvég, ő beszél pluszban spanyolul is - ha ez számíthat valamit.
A válaszokat előre is köszönöm!
Ha egy hang kiejtése nem megy valakinek, a nyelvészek azt ajánlják, hogy egy teljesen ismeretlen nyelvből vett szövegrészt gyakoroljon az illető, anélkül, hogy meg is értené, mit mond.
Ha lengyel barátnőd nem tud magyarul, a következőt javaslom:
"Lenn délen édes éjen édent remélsz.
És énekelve édesebben beszélsz.
Kérek egy é-t, egy széles é-t! Meseszép, meseszép!" stb.
Ez a My Fair Lady musicalben van, rákereshetsz a neten, és együtt meghallgathatjátok.
Ha sokszor mondja vagy énekli a barátnőd, biztos, hogy sikerrel jártok!
Énekelve különben is jobban mennek a dolgok. :)
Köszönöm szépen a hasznos választ, hétfőn ki fogjuk próbálni! :)
Bonne journée!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!