Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Erős alapfokról mennyi idő...

Erős alapfokról mennyi idő alatt lehet eljutni a középfokú nyelvvizsgáig?

Figyelt kérdés

Angol nyelvről van szó és Origo nyelvvizsgáról. (és tegyük hozzá, hogy egyedül tanulok, szinte minden nap tudok foglalkozni vele)

Tapasztalatokra is kíváncsi vagyok!

Azért tettem fel a kérdést, mert nem igazán tudom, hogy egy középfokú vizsgán mennyit kell tudni. Azt gondolom, hogy az alapfoknál sokkal többet, nagyobb szókincs kell, meg a nyelvtant is nagyon vágni kell. Mikor alapfokra készültem,féltem, hogy nehéz lesz, azt hittem ott is sokat kell tudni, ehhez képest... De tudom, a középfok már sokkal nehezebb, csak azt nem tudom mennyire.

Van egy másik kérdésem is:

Ha egy 10-es skálán 1 az alapfok és 10 az anyanyelvi szint, akkor a középfok kb. mennyi? (én úgy 7re teszem, 9re meg a felsőfokot)

2010. febr. 17. 19:29
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Alap és középfok között viszonylag nem olyan sok a különbség.

Ha az alap nyelvtani szabályokat tudod, nem lesz nehéz eljutni középfokig.

English grammar in use könyv rengeteget tud segíteni (+ a CD)

Középfoknál meg a témaköröket kell nézni, és úgy tanulni a szavakat.

Szerintem 2-3 hónap alatt simán ott vagy. Esetleg kevesebb.

2010. febr. 17. 19:39
 2/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ! :)
2010. febr. 17. 19:55
 3/7 anonim válasza:
60%
Éppen ellenkezőleg, alapfokról sokkal nehezebb középfokra eljutni, mint középről felsőfokra. Középfokon már folyékonyan kell beszélni, nem csak a what's your name témákról. Középfokon a magnóhallgatás 90%-át már meg kell érteni, ami nem annyira egyszerű, és a szókincsnek is bővebbnek kell lennie + a nyelvtant nagyon kell tudni. Felsőfokra már csak a filozofikusabb + politikai támákról kell beszélni, ami persze nem egyszerű, de összefoglalva egyszerűbb szerintem középről felsőre eljutni.
2010. febr. 17. 20:20
 4/7 anonim ***** válasza:
100%
Az english grammar in use könyv azért az elég jó. Szóval abból nagyon szépen meg lehet tanulni a szabályokat. Igaz rengeteget kell hozzá gyakorolni, de megoldható.
2010. febr. 17. 20:25
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

Kicsi a távolság az alapfok és középfok között. Alapfokhoz már ismrni kell a nyelvtan nagy részét. A középfok inkább a szélesebb szókincsben tér el, valamint zajosabb, gyorsabban elmondott szöveget is érteni kell és folyékonyan kell beszélni. Az alapfok 2-2,5 ezres szókincset, a középfok 4-5 ezreset feltételez.

"Azért tettem fel a kérdést, mert nem igazán tudom, hogy egy középfokú vizsgán mennyit kell tudni."

Hallás utáni szövegértés: kb. ha érted a BBC híradót (nem minden szavát, de azért követni tudod), az középfok. Ha megérted egy napilap híreit, az is középfok. Ha nyelvtanilag durva hibák nélkül tudsz magánlevelet vagy hivatalos levelet írni egy hétköznapi témáról, az is. Középfokú szituáció szóbelin: pl. megszervezni egy rendezvényt, meghívni embereket, állásinterjú eljátszása, személyes vagy hétköznapi dolgokról társalgás (iskola, munka stb.) Nem voltam soha alapfokú nyelvvizsgán (csak középfokún és felsőfokún), de láttam már alapfokú próbavizsgákat, az alapfok és a középfok nagyon hasonló, a felsőfokú tér el inkább tőlük.

"Ha egy 10-es skálán 1 az alapfok és 10 az anyanyelvi szint, akkor a középfok kb. mennyi? (én úgy 7re teszem, 9re meg a felsőfokot)"

A középfok kb. 2 vagy 3, a felsőfok kb. 5. Nekem már 10 éve megvan a felsőfokú vizsgám, azóta is folyamatosan fejlődött az angoltudásom, de olyan messze vagyok az anyanyelvi szinttől, mint Makó Jeruzsálemtől. A legtöbb ember egyébként nyelvterületen, sok év intenzív gyakorlással sem éri el idegen nyelvből az anyanyelvi szintet. Ahhoz különleges tehetség kell. Viszont a középfokú szint sok dologra elég, a felsőfokú pedig mindenre (munka, magánélet).

2010. febr. 17. 20:53
 6/7 anonim ***** válasza:
27%
Semmi esetre se elég 2-3 hónap, de mi látatlanban igazán nem tudjuk megmondani, hiszen azt se tudjuk, honnan indulsz. Az origoról mindenkit lebeszélek, nagyon aprólékos, fölösleges nyelvtanos tudást vár el. Nézd meg a többi vizsgát is és vegyél arra felkészítő könyvet CD-vel. De a társalgáshoz mindenképpen kell tanár és a levél javításához is. A skáládon én 4-re tenném a középfokot, azért nem olyan borzasztó magas szint, de jelentős különbség van aközött, aki 60%-kal átcsúszik, meg a 90% között. És ne felejtsük el, hogy a nyelv nem elsősorban nyelvtan, az csak egy kis részlet, hanem sok-sok szó passzív és aktív tudása.
2010. febr. 17. 22:14
 7/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
2010. febr. 18. 14:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!