Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Lehetséges önállóan megtanulni...

Lehetséges önállóan megtanulni norvégul?

Figyelt kérdés

Egy ideje érdekel a norvég nyelv, de kétlem, hogy Magyarország bővelkedne norvégtanárokban/norvég anyanyelvűekben, így kénytelen lennék önállóan, interneten tanulni. (Azt is nehezen tudom elképzelni, hogy sok norvég nyelvkönyv létezik magyar nyelven.)

Egyfelől azonban kérdezném, hogy lehetséges-e?

Kis háttér: Németül tanulok mondjuk, hogy harmadik éve, angolul egy éve, olaszul pár hónapja. Ahol a tankönyvem/tanárom szerint tartanom kell, ott tartok, és a nyelvtani összefüggéseket is tudom értelmezni, alkalmazni illetve itthon is szoktam tanulni egyedül. Tehát valamennyi alapom van a nyelvtanulás terén, még ha nem is sok.

A kérdés másik fele, hogy van egyáltalán a célnak megfelelő oldal? :)

Előre is köszönöm a válaszokat. :)

2014. dec. 31. 00:36
1 2
 11/12 A kérdező kommentje:
Köszi, tizes. :)
2015. febr. 13. 22:47
 12/12 Leifur ***** válasza:

Szia!

Én most mondok egy negatív tapasztalatot. Lehet, hogy csak mert nagyon kivagyok mostanában a nyelvet illetően, de ezt megosztom.

Korábbról beszélek svédül. Angolul is folyékonyan beszélek.

Hogyha erős társalgási szintre, főleg, ha folyékony szintre szeretnél itthonról autodidakta módon megtanulni, akkor nem lesz egyszerű.

Az alapfoknál magasabb szinten semmilyen magyar nyelvű tananyag nem létezik nyomtatott könyv formában. Az internet, bár fejlődik, egyelőre hasonló a helyzet. Rengeteg szorgalmam, időm és munkám ráment arra, hogy megtanuljak norvégul egyedül. Cikkeket fordítottam az NRK-n, På vei és társai című norvég források nem ismeretlenek számomra. Nyilván ezeket is online töltöttem le. Hiába a svéd és a sok önszorgalomból végzett kutatás a norvég nyelvtan után, éreztem, hogy ez így önmagában nem lesz elég, keresni kezdtem hát norvég tanárt. Konkrétan senki nem vállalta, mindenki tele volt, az összes fellelhető norvég tanár Budapesten.

Egy évre rá újra próbálkoztam, mikor egy tanárnak lett szabad kapacitása. Magántanár segítségével így sokat haladtam, de az az óránkénti 5000 forint azért nem kevés... [Tanfolyamokon visszautasítottak, merthogy túl sokat tudok és nem tudnak újat tanítani - két helyen is. Ez azért rossz, mert közben meg nem voltam folyékony de nem volt honnan fejlődni]. Mikor már belefásulsz az internetbe meg a digitális forrásokba, jó lenne esetleg élőben gyakorolni valakivel. Hát nem tudom ti hogy vagytok, nekem a legutóbbi időkig nem volt norvég anyanyelvű barátom itt Magyarországon a környezetemben, úgyhogy azt érzed, hogy tanulod-tanulod, csak épp nincs kivel gyakorolni.

Ezen a magántanár valamelyest segített. AZtán próbálod gyakorolni filmeken. Néztem filmeket, sorozatokat. Nos, minden színész a saját tájszólásában beszél. Sose hallod kétszer ugyanazt a kiejtést. A gyereket játszó színész olyan tájszólásban beszél, ami 600km-re van attól a völgytől, aminek a dialektusát az anyját játszó színész beszéli. Máshogy ragoznak. Az egyikben létezik nőnem, a másikban takarékosan használják csak. Teljesen más múltidejű alakokat használ az egyik, mint amit te a könyvekből megtanulsz. És akkor az ominózus nynorsk-ot direkt bekeverik minden államilag készített filmbe a nyelvi sokszínűség jegyében. A hírekbe pedig kötelező 25% nynorskot beletenni, ami ugye egy másik nyelv más személyes névmásokkal, nyelvtannal, ragozással, és szókinccsel.

Gyakorlatilag soha nem hallod norvég forrásokban kétszer ugyanazt a tájszólást. Hivatalos kiejtés nincs.[Svédben van.]

Elhatároztam, hogy anyanyelvi környezetben is lenni szeretnék kicsit. Jártam kétszer is Norvégiában. Nagyon szép mindkét tájegység, ahol voltam, a helyi tájszólást meg is tudnám szokni, ha örökké csak azt hallanám... de dolgozó átlagemberként pár napnál többet sosincs lehetőségem Norvégiában eltölteni. És, hogy mekkora anyagi csőd ott lenni, azt a bankszámlám azóta is érzi...

Nem tudsz felülni egy vonatra, buszra és pár óra alatt kiszállni az adott országban, csakis akkor jutsz el oda, ha veszel egy repülőjegyet, ami fapados ide-vagy oda, egyelőre nem jön ki fillérekből.

Azt érzem, hogy az elméleti tudást lehetetlen gyakorolni Magyarországról, kiutazni pedig egy vagyon. Ha csak egyik utazást veszem plusz a nyelvtanárt, jelenleg már sokszázezer forintom benne van a norvégban, és még mindig nem értem folyékonyan a norvég filmeket, ha nem oslói tájszólásban beszélnek és nem beszélek folyékonyan norvégul.

Soha nem volt ilyen tapasztalatom idegennyelvvel, pedig tanultam párat.

Érdekes, meg király, de én azt tanácsolom, hogy gondold meg, mi a célod a norvéggal és van-e reális esélyed huzamosabb időt eltölteni az országban, mielőtt belevágsz a norvégba.

2016. máj. 4. 00:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!