Középszintű francia érettségin milyen igeidőket kell tudni?
Amennyire nézegettem eddig, az összes kell, amit tanulunk, talán a passé simple nincsen benne, de azt (legalábbis az én iskolámban) nem is tanítják túlságosan.
szóval a 4 múltidő, a 2 jelen, és a 3 jövőidő. És természetesen feltételes mód+subjonctif is előfordulhat!
Hajrá!:) Megkérdezhetem, hogy hány éve tanulsz, és hányadikos vagy?
Ez ugyan nem igeidő, de jó lenne a visszaható igéket (verbes pronominaux) és ezek koordinációit (accord) is átnézni.
Fontos, hogy nagyjából tudd, melyek a tárgyas (transitifs) és a tárgyatlan (intransitifs) igék.
passé récent, passé composé, imparfait, plus que parfait
nekem ezek a múltidők, a passé simple és a passé antérieur nem nagyon fordul elő a középszintű érettségin.
Ha a passé antérieur-t is számolom, nem kötelező a passé simple-nek is benne lennie, Tamás!
Azon viszont meglepődnék, ha a hozzászóló ezt is beleszámította volna, úgyhogy nyilván igazad van.
Azzal pedig,amit pedig a visszaható igékről és azok egyeztetéséről az iskolában tanultál, kérdező, nem mész messzire. Még a franciák is gyakran rosszul írják... :D
Egyszerre írtunk, előző! :)
Nem gondoltam a passé recent-ra, mert azt a franciák tulajdonképpen nem is veszik múltidőnek.
A "je viens de manger"-re gondolsz, ugye?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!