Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Miért ilyen gyenge a nyelvokta...

Miért ilyen gyenge a nyelvoktatás?

Figyelt kérdés
Üdv! Az a tapasztalatom, hogy különösen az angol nyelvoktatás nagyon gyenge. Általános iskolában nagyon kevés dolgot tanultunk meg pedig volt kb heti 4 óránk. 8. osztály után a diákok nagy része egy alapfokú nyelvvizsgát nem tudott volna lerakni (csak pár ember aki külön angolra járt). Most középiskolában (10. o.) még mindig a 9.-es tankönyv felénél tartunk, gyakorlatilag semmi újat nem tanulunk, a tanár laptopozik, beszélget, vagy tanítás címszóval munkafüzeti feladatot ad. Több helyről hallok hasonlókat, nem csak én tapasztalom. Minden más tantárgyat viszonylag jól meg tudnak tanítani, ezt miért nem? Ennek még haszna is lenne, hiszen külföldi munkahely, külföldi cégek, szinte már mindenhova kell nyelvtudás. Kivétel ez alól talán a kéttannyelvű vagy nyelvi előkészítős iskolák, de ilyen kevés van.

2014. dec. 7. 00:55
1 2
 11/20 anonim válasza:
100%

Háát, ismerek jópár nyelvtanárt, piszok nehéz dolguk van ám. (Höh, rím :D) Szóval először is, nézzünk meg egy átlagos osztályt. A leghátsó padban ül Pistike, tojik magasról a tanárra. Nem érdekli a nyelv, nem motivált, nem szereti. Ő az, aki mindent el fog követni annak érdekében, hogy szabotálja az órát. Az már Pistike kaliberétől függ, hogy "csak" visszabeszél, vagy minden adandó alkalommal beleköt a tanárba, esetleg időnként hozzávág valamit (mindkettő megesett nálunk). Akkor ott van még Katika, aki szegény annyira okos, mint egy zsák lepke. Ő fogja igeként elragozni a nichtet, vagy fonetikusan felolvasni a három hete rágott angol szöveget. Katika legjobb barátnője Verácska, aki tán megüti egy szobanövény szintjét, és erre már nagyon büszke, ezért folyamatosan magyaráz, beszól és úgy összességében mindent jobban tud. Persze ezek a kirívó esetek, az osztály 70%-a szimplán érdektelen, lenne jobb dolga is annál, hogy reggel nyolckor igeragozással szenvedjen. Az első padban ülő Józsika meg hiába tanulná szívesen a nyelvet, ha az osztály többi része jóval mögötte van. Jobb esetben csak alvással és füzetdekorálással foglalja el magát, rosszabb esetben beszélget, eszik, papírrepülőt dobál. És itt kéne egy tanárnak élvezetes, hasznos órát tartania...

Persze van rossz tanár is, aláírom, de a legtöbbje, ha látja, hogy van rá igény, segít.

2014. dec. 8. 23:23
 12/20 anonim ***** válasza:
100%

<< Pl. elvileg a tanár nem veheti el a gyerek telefonját, mégis elveszi ha használja, elvileg nem lehet kiküldeni egy gyereket az óráról mégis kiküldik, stb. >>

Ugye nem akarod azt állítani, hogy a tanár passzióból veszi el a telefont, meg zavarja ki a gyereket?

Akkor tehát ott kezdődik a történet, hogy a gyerek valahonnan jogot formál az órán telefonnal szórakozni tanulás helyett, meg olyan szinten szabotálni (direkt SZABOTÁLNI) az órát, hogy a tanárnak ne legyen más választása, mint kizavarni, ha egyáltalán dolgozni is akar.

<< Ha már minimálbérről beszéltél, akkor tudomások szerint egy tanár többet keres mint a minimálbér, >>

A "tudomások" az olyan trükköket is beszámítják, hogy pld az iskolák szeptembertől júniusig fix idős szerződéseket kötnek, hogy a nyári három hónapra NULLA fizetést adhasson? - de csak pld.

<< ha meg még korrepetálást is tart és/vagy nyelviskolában is tanít akkor az már bőven nem minimálbér. >>

Hol szokták még a másod- és harmadállásokat beleszámítani az alapfizetésbe?? Ja, hogy a tanárnak magánélete se legyen, - kösssze....

És nem, ez nem OFF hanem válasz a kérdésedre, hogy miért is nem törik magukat a tanárok. Két év alatt kiégnek és feladják. Tanárképzésen még nem így képzelték el -- legalábbis nem így emlékeznek az iskolai általános fegyelemre a saját gyerekkorukból -- hogy egy csapat csimpánzot könnyebb betanítani, mint ami cirkusz meg bolondokháza megy manapság "iskola" gúnynéven.

2014. dec. 9. 07:16
 13/20 A kérdező kommentje:

11# Részben egyetértek, mert tényleg vannak ilyenek (nálunk is) de ezt, egy jó tanár (pl a matektanárunk) tökéletesen kezeli, vagy felelteti, vagy írat vele egy dolgozatot ami biztos, hogy egyes lesz, vagy egyszerűen kiküldi, legrosszabb esetbe lehívja az igazgatót, de ilyen még nem fordult elő. Vagy egy régi töritanárom, egy alacsony vékony idős nő, de senkinél nem volt olyan fegyelem mint nála, több mint 30 éve tanított és állítása szerint nem fáradt bele. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy a tanártól is függ, hogy mennyire van fegyelem.

12# én nem mondom, hogy egyetértek azokkal a "jogokkal" amik szerint nem lehet elvenni a telefont stb. viszont ne is mondja senki, hogy "fene nagy jogaink" vannak mert nincsenek. Ami nem baj, csak ne dörgöljék az orrom alá mint ha lennének. Mint mondtam, nem a fizetésükről szól a kérdés, az alapfizetésbe nem kell beleszámolni a másodállást, egyéb bevételeket, de nem csak a tanárok keresnek relatív keveset, és nem csak ők vállalnak plusz munkát. Az meg, hogy kiégnek, hát nem tudom szerintem senki nem azért lesz tanár, hogy meggazdagodjon. Szerintem kétféle ember megy tanárnak;

-Aki ezt a hivatásának tekinti és szívvel-lélekkel csinálja, na belőlük valószínűleg jó tanár lesz és nem s égnek ki egy két év alatt.

-A másik aki csak azért ment tanárnak mert kellett neki egy diploma, addig se dolgozni kell hanem tanul, márha tényleg tanul és nem csak puskázik. Igazából utálja a gyerekeket meg tanítani se szeret nagyon de hát valami kell. Na belőlük lesz rossz tanár és ki is égnek egy év két év alatt.

Persze van kivétel, és tényleg nem ellenük vagyok, csak aki nem akar az ne menjen tanárnak. Én pl nagyon rossz tanár lennék mert magyarázni se tudok olyan jól és a gyerekeket se szeretem túlzottan, ezért nem is készülök tanári pályára és nem is fogom sanyargatni a diákokat.

2014. dec. 9. 16:08
 14/20 anonim válasza:

11-es vagyok :)

Igazad van, tényleg nagyban függ a tanár személyiségétől, hogy mennyire fegyelmezett az osztály. Nálunk is volt olyan pasas, aki ha bejött a terembe, azonnal csönd lett, mindenki abbahagyta, amit csinált, és figyelt. Ettől viszont az illető még nem lett jó tanár. Csupán kedvtelésből szívatott olyanokat, akik nem voltak számára szimpatikusak, órán kb. semmit nem adott le, ha csak egy toll leesése megzavarta az óra menetét, röpdolgozat. Volt fegyelem? Volt. Ment a fizika? Nem. Az én véleményem az, de lehet, hogy nem jól látom, hogy egy tanár alapfeladata az, hogy átadja a tudását, nem az, hogy fegyelmet tartson. Inkább motiválni kéne a gyerekeket, de sajnos van, akit nem lehet. Vagy nem lehet akkor. Egyébként nálunk nem lehetett csak úgy diákot kiküldeni a folyosóra, igazgatóhoz meg hiába vitték, ott sem történt semmi. A sok egyes röpdolgozat meg elsülhet visszafelé, még jobban felhergelheti a gyereket, aki már 'csakazértsem' fog együttműködni. Nehéz kérdés, no :D

2014. dec. 9. 21:20
 15/20 A kérdező kommentje:
Persze az alapfeladata tényleg az lenne, hogy átadja a tudását, legalábbis annak egy részét. Egyébként az eredeti kérdésre visszatérve, az angoltanárunkkal nem is az lenn a baj, hogy nem tud fegyelmet tartani hanem egyszerűen magasról tesz az egészre és nem tanít, vagyis de csak nagyon keveset és azt se jól. Sajnos sok helyen látom ezt.
2014. dec. 9. 21:43
 16/20 anonim ***** válasza:
100%

Összegezve tehát: jellemzően azok a tanárok "tesznek az egészre", akik néhány év alatt kitapasztalták, hogy akár a lelküket beleteszik, akár a belüket kidolgozzák, akkor sincs sincs több látszatja, se foganatja, akkor meg minek. És a végén még ők vannak lesajnálva, hogy nem viszik semmire, "csak" tanárkodásból kénytelenek tengetni az életüket, bizonyára mert egy rendes, "igazi" munkához nem értenek.

Meg nagyon sokan úgy képzelik el a tanárok munkáját, hogy bejön, feleltet, magyaráz valamit a könyvből, tök mindegy mit csak kitölti az időt, kész pássz, délután kettőtől pedig hawaii didzséj napszemüveg, hát ugyan mi ebben a munka, bezzeg menne egy bányába, akkor megtudná.

Így mondjuk elég nehéz egy 100%-os odaadó munkára motiváltnak maradni hosszú évekig....

Hát, szerintem megkaptad a választ a kérdésre, bőven, töményen, velősen. :))))))))))))

2014. dec. 10. 23:20
 17/20 anonim ***** válasza:

Megkapta, csak éppen rossz választ. Leginkább a módszerük rossz és nem diákokban kell a hibát keresni. Olyan helyen ahol más tárgyakból külön tanár nélkül is jól szerepel a többség ott is gyengén megy a nyelv. Miért? Ne akard bemesélni, hogy csak és kizárólag a nyelvtanár óráján hülyülnek meg a gyerekek!?

Sokkal inkább az ezer éves módszereik a hibásak. Pl itt is írta fentebb valaki hogy reggel 8-kor igeragozás!? Minek??? Ebből lesznek azok akik később egy pohár vizet se tudnak kérni idegen nyelven de legalább tök jól tudják ragozási táblázatokat. :-D

2014. dec. 19. 08:08
 18/20 anonim válasza:
#17 - 11-es vagyok ismét, én írtam fentebb a reggel nyolcas igeragozást. Nyilván nem fekete-fehér a helyzet, olyan nincs, hogy csak a tanár, vagy csak a diák a hibás. Amit írtam, azt a saját tapasztalataim alapján írtam, őszintén szólva halványlila segédfogalmam nincs, hogy milyen az, ha az osztály nagyobb részének megy a tananyag különórák nélkül. És bizony az én osztályom olyan volt, amit leírtam. Nem csak nyelvből, másból is. Másrészt viszont volt nekem olyan tanárom, aki tanított a gimiben is, meg nyelviskolában is. Ugyanazokkal a módszerekkel dolgozott, mégis, a nyelviskolai csoport vevő volt rá, a gimis osztályom szerint meg "miért csináljuk ezt?" "Ez unalmas!" "Utálom ezt a nyelvet". Szerintem ott van a hiba, amit már fentebb is írtam, hogy a fiatalok nem motiváltak. Valahogy azt kéne bennük tudatosítani, már kiskortól, hogy igenis fontos a nyelvtanulás. Akár óvodában, játékos módon el lehetne kezdeni tanítani a gyerekeket, dalokkal, mondókákkal. A másik oldalról, meg igen, a hatvan éves, orosztanárból átképzett fásult tanárképződményeket kedvesen nyugdíjazni kéne. A nyelvtanról meg annyit, hogy szeretjük, nem szeretjük, attól még fontos, mert az ad egy alapot, amire rá lehet később pakolni a szavakat, kifejezéseket. Megszólalni meg úgy tanul meg az ember, ha rá van kényszerítve. Levelezőtársak, külföldi utak sokat segítenek.
2014. dec. 21. 15:11
 19/20 anonim ***** válasza:
Mert mindenki bulizni akar. Kibulizni meg megbulizni. Az meg nem megy, mint az Éden Hotelben meg a valóviágban, meg a Hydra Systemmel, mint a Volkovban, stb. A csontért csontotról nem is szólva.
2015. ápr. 25. 21:36
 20/20 anonim ***** válasza:

Nem olvastam el a valaszokat.

Ugy tunik, akkor az en gimim kivetel: a 30 fos osztalybol mindenki minimum egy kozepfokuval tavozott, de sokaknak volt felsoje vagy ket kozepfokuja. Kulon tanarhoz foleg azok jartak, akik felsot akartak.

Anyukam angoltanar, szoval van nemi fogalmam arrol, hogy milyen korulmenyek kozott dolgoznak. O egy sima altalanos iskolaban tanit, de jobb kornyeken es katasztrofa a diakok hozzaallasa. Az elso ev azzal telt minden osztalyaban, hogy meggyozze a diakokat, hogy angolul tanulni nem idopocsekolas es talan figyelni kene. 12-14 eves gyerekekrol beszelunk, nem kis elsosokrol. A szulok egyaltalan nem tudatositjak a gyerekekben, hogy milyen r.hadt fontos az agol, meg ugy altalaban a tanulas, ha munkat akarnak. Mindezt minimalis fizetesert vegzik a tanarok es persze ok a hibasak, ha Pistike nem tartja fontosnak, hogy kinyissa a konyvet egesz evben. Lattam par dolgozatot es olyan hibakat kovetnek el pusztan belesz.rasbol, hogy abbol konyvet kene irni. Pl a doga alatt elmondja, hogy a 3. feladatban nem "to eat" a megoldas, hanem valami mas, reagalnak, bologatnak, helyeselnek, erre az osztaly fele beirja, hogy "to eat".

Emellett az atlag magyar hozzaallasa a nyelvekhez is szornyu. Nem mer megszolalni, nem mer ezt, nem er azt. En kulfoldon tanulok nem angol nyelvu orszagban (meg csak nem is indoeuropai nyelv), megis elvaras az angol a felvetelihez a jobb egyetemeken. A legtobben tudnak is angolul! Pedig a tanarokat itt sem becsulik meg jobban, de az emberek porbalkoznak. Ha jon egy kulfoldi, mindenki angolul akar vele beszelni, hogy gyakoroljak. Ha tudbak 2 szot angolul, arra iszonyatosan buszkek.

2015. ápr. 26. 09:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!