Az a kérdés, hogy . Mondat végére kell kérdőjel?
Mi a kérdés? Az a kérdés, hogy kell-e ide vessző.
Nem kell.
Julianna, ha jól értem, amit írtál, akkor
1) nem értem, hogy miért ne kéne oda vessző (hiszen te is raktál)
2) nem értetted az eredeti kérdést. :-)
-----
Alapvetően valóban nem kell kérdőjel, bár a szöveg jellegétől függően lehet, hogy az a jobb, vö. AkH. 242.:
"242. Az alárendelő összetett mondatok végére olyan írásjelet kell tenni, amilyent a főmondat kíván: (...) Szeretném tudni, mi a baja. (...)
A mellékmondatnak megfelelő írásjellel is zárható az olyan mondatszerkezet, amelynek (akár el is hagyható) főmondata csupán mellékes tájékoztatást tartalmaz, vagy csak a figyelem fölkeltésére szolgál: Kérdem, olyan nagy hibát követtem el? Javasolom, ne üsse bele az orrát! Stb.
A mondatzáró írásjelet akkor is a mellékmondathoz igazíthatjuk, ha az voltaképpen idézet: Hiába mondtam neki, hogy nem szabad bejönni!"
Szerintem Julianna példát írt (talán, ha a vessző helyett más szót használ), a második sor meg a tulajdonképpeni válasz.
Tök jó, amit írtál, #3, már el is felejtettem ezeket, itt viszont (az a kérdés, hogy...) mégsem tennék kérdőjelet, bár indokolni nem tudom, miért. :)
Szövegkörnyezettől, szituációtól függ.
Háromféle példa:
a)
"242. Az alárendelő összetett mondatok végére olyan írásjelet kell tenni, amilyent a főmondat kíván: (...) Szeretném tudni, mi a baja. (...)"
"Az ötlet jól hangzik. Az a kérdés, hogy mennyibe fog ez nekünk kerülni. Kérlek, készítsetek egy becslést a költségekre!"
b)
"A mellékmondatnak megfelelő írásjellel is zárható az olyan mondatszerkezet, amelynek (akár el is hagyható) főmondata csupán mellékes tájékoztatást tartalmaz, vagy csak a figyelem fölkeltésére szolgál: Kérdem, olyan nagy hibát követtem el?"
"Tényleg nem tudom: megéri fölépíteni ezt a hotelt? Az a kérdés – mondta egyre indulatosabban –, hogy mennyibe fog ez nekünk kerülni? Erre válaszoljatok!"
c)
"A mondatzáró írásjelet akkor is a mellékmondathoz igazíthatjuk, ha az voltaképpen idézet: Hiába mondtam neki, hogy nem szabad bejönni!""
"Egyáltalán, megéri nekünk fölépíteni ezt a hotelt? Az a kérdés, hogy vajon mennyibe fog ez nekünk kerülni?"
---
Ebben az adott esetben nehéz jól elkülöníteni a b) és a c) esetet, de azért megpróbáltam. (A szabályzat példái azért érthetőbbek, jobban látható közöttük a különbség, ezt belátom.)
A b) és a c) esetben apró kiegészítésekkel próbáltam a mondatot olyanná faragni, hogy megfeleljen a kérdőjel kritériumainak.
Ugyanakkor olyan is van (sokszor), amikor a mondatból minden kiegészítés nélkül is egyértelmű, hogy pont vagy valami más való a végére, hiszen a mellékmondat szórendje sokszor nem ugyanaz, mint ha ugyanazt kérdőmondatként fogalmazzuk meg.
Ingadozó eset, vagyis ha kiegészítendő kérdés van a mellékmondatban:
Az a kérdés, hogy mennyibe fog ez nekünk kerülni.
Az a kérdés, hogy mennyibe fog ez nekünk kerülni... – fejezte be Pali elgondolkodva.
Az a kérdés, hogy mennyibe fog ez nekünk kerülni! – kiabálta Pali.
Az a kérdés, hogy mennyibe fog ez nekünk kerülni? – kérdezte Pali.
Az a kérdés, hogy mennyibe fog ez nekünk kerülni?! – kérdezte Pali megrökönyödve.
Az a kérdés, hogy mennyibe fog ez nekünk kerülni??? – szólt Pali hitetlenkedve.
Ám ha eldöntendő kérdés van a mellékmondatban, akkor már nem egyforma:
Az a kérdés, hogy megéri-e nekünk fölépíteni ezt a hotelt.
Az a kérdés, hogy megéri-e nekünk fölépíteni ezt a hotelt... – fejezte be Pali elgondolkodva.
Az a kérdés, hogy megéri-e nekünk fölépíteni ezt a hotelt! – kiabálta Pali.
de:
Az a kérdés, hogy megéri nekünk fölépíteni ezt a hotelt? – kérdezte Pali.
Az a kérdés, hogy megéri nekünk fölépíteni ezt a hotelt?! – kérdezte Pali megrökönyödve.
Az a kérdés, hogy megéri nekünk fölépíteni ezt a hotelt??? – szólt Pali hitetlenkedve.
(Felszólító mellékmondatnál már nem ilyen komplikált a helyzet, asszem ott sosincs különböző szórend:
Azt kértem, hogy menj haza.
Azt kértem, hogy menj haza!
stb.)
Természetesen elírás volt a "vessző".
Kérdőjelet akartam írni, csak rohantam, és hülyeséget pötyögtettem be... :-(
Elnézést!
Semmi probléma, elnézem. :-)
(De most hogy szívjuk vissza ezt a sok okosságot, amit azóta írtunk?... :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!