Oroszul tanulok, tetszik Oroszország, a környezet és a történelem. Viszont amikor megemlítem, akkor hogy lehetek képes egy ilyen ország nyelvét tanulni, háborúznak, Putyin, régen megszállók voltak, meg mit tudom én?
Ha meg mégis politizálni akarna, akkor demagógiára lehet demagógiával felelni. Ilyen alapon ne tanuljunk törököt (tudom, nem az a világnyelv az oroszhoz, angolhoz, némethez viszonyítva, de akkor is), mert azok sokkal tovább dekkoltak nálunk, és nem csak építettek. Németet pláne hogy lehet tanulni, lásd Habsburg-uralom... Hitlerről nem is beszélve. És gyorsan tőből harapjuk le a nyelvünket, ha magyarul megszólalunk, hiszen Mussolinit és Hitlert messze megelőzve ott van Horthy és a fehérterror, ám ha halad a korral és Horthy hívő, akkor ott van Rákosi és a komcsi terror, mert az sem volt akármi. Szóval kevés olyan nyelvet találunk, ahol a népnek nincs vala paca a történelmében. Legjobb, ha némák maradunk. :)
Egy Gevorg Emin nevű (ha jól emlékszem örmény) költő úgy kezdi a Krédóját, hogy minden ország, nép nyelvét szereti, és nem igazán pozitív érzelmekkel gondol arra, aki összezagyválta anno a nyelveket. Rég volt, igaz sem volt, de annyira tetszett annak idején, hogy megtanultam a verset. Ma már csak kb. még egy sorára emlékszem, annak is csak a lényegére: amikor indult a csatatérre (II. világháb.), azt Goethe kötettel a kezében tette...
Я люблю языки всех народов и стран,
всё, что в них человечно...
Hm, kimaradt egy "nem" és egy "mi" (pedig át is olvastam), bocs.
Szóval:
Németet pláne hogy nem lehet...
..nincs valami paca...
az idézet végén sima "o" van, nem tudom, miért nem vette be (kipróbálom magyar "o"-val, hátha:)
Я люблю языки всех народов и стран,
всё, что в них человечнo
Oroszország csodálatos. Erős és gazdag, fantasztikus kultúrával, érdekes történelemmel... és a világ retteg tőle, akármit mondanak. Nem kell megszállniuk semmit, bőven elég elzárni a gázcsapot. :)
Tanuld, nagyon hasznos nyelv egy csomó területen.
Szerintem Putyin is jó fej, de ezért sokan fújnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!