A francia vagy a német nyelv a nehezebb?
Én csak a franciát ismerem, ezért sajnos nem tudok érdemben válaszolni a kérdésre, viszont írok pár tudnivalót erről a nyelvről:
1) A legtöbb indoeurópai nyelvhez hasonlóan flektáló jellegű, vagyis a szavak végződése a ragozás, illetve a mondatban betöltött szerepük szerint megváltozik. A francia esetében ez alapvetően az igékre jellemző, mivel a névszóknál kb. csak a többes szám jelére kell ügyelni.
2) Sajnos, mint a többi indoeurópai nyelvben, itt is van a főneveknek nemük: hím- és nőnem (a németben három van). Ezt minden egyes főnévnél meg kell tanulni, mert a mellékneveket egyeztetni kell velük számban és nemben is.
3) A francia helyesírás egyáltalán nem tükrözi a kiejtést. Úgyis mondhatnám, h csapnivaló és logikátlan :). Ha van valami, amit sosem értettem meg a franciákban, az az, hogy miért nem reformálják meg a helyesírásukat (elgondolkodtató, hogy sok francia felnőtt nem is tud helyesen írni, nem véletlenül). Bár ha ez vigasztal, a kiejtés ennek ellenére könnyen elsajátítható, kivéve a franciára jellemző nazális hangokat, azokhoz azért kell némi gyakorlás, no meg anyanyelvű beszélőket sem árt rendszeresen hallgatni.
4) Sok az igeidő (közel 10) :(, bár vannak olyanok, amelyeket csak a választékos és/vagy irodalmi nyelv használ.
5) Ha tudsz angolul, akkor nagyon sok szó ismerős lesz, mert az angol szókincs jelentős része évszázadokkal ezelőtt a franciából került át az angolba. Sőt, a magyarban is kellő számú francia eredetű szó szerepel: sofőr, pedikűr, sármos stb.
6) A francia Európán belül és azon kívül is hasznosnak nevezhető, mivel sok országban beszélik szerte a világon.
7) Egyetértek az előző hozzászólóval abban, h sokkal szebb a hangzása, mint a németnek.
Hát nagyjából ennyi, remélem tudtam segíteni :)
U.I.: Ha van itt esetleg németes, akkor csinálhatna egy ugyanilyen összefoglalót németből is!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!