Mi ez a németben?

Figyelt kérdés
Valaki illusztrálná nekem egy-egy példával, hogy mi a különbség a Präteritum: machte, és a Perfekt: h. gemacht között? Csak hogy végre megértsem, hogy mi az elbeszélő múlt, meg a régmúlt.
2014. szept. 9. 09:16
 1/2 anonim ***** válasza:

A Perfektet akkor használjuk, ha nem lényeges a cselekvés időpontja, csak a jelenre gyakorolt hatása, illetve ha a cselekvés a közelmúltban történt, esetleg még folyamatban van.

Példák:

- Elindultál a boltba. Félúton csörög a telefonod, anyukád felhív, aggódik érted, mert hazaért, és nem vagy otthon. Erre te azt mondod: "Elmentem a boltba". Ich bin ins Geschäft gegangen.

- Elszontyolodott képpel ülsz a kocsmában és iszod egymás után a söröket. Megkérdezi a csapos, hogy mi történt. Mire te: "A feleségemmel most váltunk el." Meine Frau und ich haben uns jetzt scheiden gelassen.

- Későn érsz haza, és anyukád mérgesen kérdezi: "Hol voltál?!" Wo bist du gewesen?

A Präteritum az a múlt, ami eggyel "hátrébb" van az időben, lezárt múltbeli dolgokat fejezünk ki ezzel, amik már nemigazán hatnak a jelenre. Pl. történelemkönyvekben, regényekben Präteritumot használnak.

Példák

- Két évvel ezelőtt fejeztem be a tanulmányaimat. Ich beendete mein Studium vor zwei Jahren.

- Tavaly voltam Németországban. Im lätzten Jahren war ich in Deutschland.

- Gyakran visszagondolok arra, milyen volt régen. Ich denke oft zurück an das was war.

A régmúlt, amit megemlítettél, ezek közül egyik sem, hanem a Plusquam Perfekt, amit a nachdem (miután) kötőszónál használunk múltbeli előidejűség kifejezésére, de azt még neked nem kell tudnod szerintem.

Egyébként szvsz könnyebb úgy megjegyezni ezeket a dolgokat, hogy a Perfektre nem úgy gondolsz, mint egy múltidőre, hanem mint egy befejezett jelenidőre (mint az angolban a Present Perfekt). Mert tulajdonképpen az is.

A germán nyelvek igeidejére jellemző, hogy mindenből van egy sima, és egy befejezett. Ez igaz a németre is.

befejezett múlt - Plusquam Perfekt

sima múlt - Präteritum

befejezett jelen - Prefekt

sima jelen - Präsens

befejezetett jövő - Futur II.

sima jövő - Futur I.

(Az angolban a folyamatos igeidők valószínűleg a hosszú ideig tartó latin (francia) behatásra jelentek meg.)

2014. szept. 9. 16:07
 2/2 A kérdező kommentje:
Köszönöm ezt a mindenre kiterjedő, hasznos választ.
2014. szept. 10. 08:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!