Német múltidő kivesézve?
Segítséget szeretnék kérni tőletek német múltidővel kapcsolatban. Perfekt,Präteritum,Präsens
Szóval mit jelentenek, hól és hogyan használjam őket.
Kezdő nyelvtanuló vagyok, egyedül küszködök most a némettel. Szóval a lényeg az hogyha belinkeltek egy oldalt ahol táblázatok és kifejezések vannak köszönöm de ezen oldalak megértés egy ,,alapműveltséget feltételeznek (német),, amivel jelenleg nem vagy részben rendelkezek.
Ha könnyűnek vagy butaságnak érzitek a kérdéseimet csak annyit szeretnék mondani hogy a tankönyvben olvasott részeket a segítségetekkel szeretném a gyakorlatban használni. Köszönök minden választ nem szeretnék hálátlan lenni de légyszi ne 1-2 mondatban válaszoljatok.
Előre is köszi a fáradtságot...

Megpróbálok kicsit bővebben válaszolni, bár sok helyen nagyon jól le van írva a téma.
Präsens - jelen idő. Ezen nincs túlzottan mit magyarázni.
Präteritum - egyszerű múltnak is nevezik, mert nem használok segédigét (pl. gehen - ging, lernen - lernte...). Ezt az igeidőt akkor használjuk, ha a történés pl. nincs kihatással a jelenre. Amikor olyan dolgokat mesélünk el, amelyek megtörténtek velünk v. valakivel, de nincs különösebb következményük. Ezt az igeidőt láthatod pl. amikor egy költőről vagy íróról beszélnek, naplókban... stb.
Perfekt: itt a sein és a haben segédigével képzett ún. 2. múltról beszélünk.
Alapjában véve mondhatjuk azt is, hogy a Präteritum inkább írásban jelenik meg, a perfektet sokkal gyakrabban használjuk szóban. Ha tanultál angolt, akkor nem érdemes itt annyira feszes törvényszerűségeket keresni, mint ott. Igazából én nem vonnék le pontot azért, ha valaki nem Perfektet használ, amikor én tanárként azt használnék. Kivéve persze, ha a feladat konkrétan az egyik gyakorlására szolgál. Ha van konkrét kérdésed, szerintem írd le, mert ez tényleg egy hatalmas anyagrész. Sosem agyalok azon, hogy most éppen melyiket kéne használni. :)
Szia!
8 éve tanulok németet, jövő hónapban szeretnék középfokú nyelvvizsgát tenni, szóval megpróbálkozok megválaszolni a kérdésedet nagyvonalakban.
Präsens: a német nyelv jelen ideje, evidens, mikor kell használnod. Használata: az alanynak megfelelően ragozod az igét. A német nyelvben az ige mindig a mondat második helyére kerül.
Egy jelen idejű mondat: Peter KAUFT ein Buch.
(kaufen - vásárolni
ragozása: ich kaufe
du kaufst
er/sie/es kauft
wir kaufen
ihr kauft
sie kaufen)
Nos, mivel Peter egyes szám harmadik személyű, ER személyes névmásnak felel meg, ezért az E/3 alakját használod az igének. A jelen időről szerintem nincs különösebb tudnivaló.
Perfekt: összetett múltidő. Segédigékkel képezzük.
A Perfektben az igéket 2 csoportra osszuk:
- HABEN segédigével kifejezett
- SIND segédigével kifejezett
Haben ragozása:
ich habe
du hast
e/s/e hat
wir haben
ihr habt
sie haben
SIND ragozása (rendhagyó ige, fontos megtanulni a ragozását):
ich BIN
du BIST
e/s/e IST
wir SIND
ihr SEID
sie SIND
Amit a létigével (sind) fejezünk ki, általában mozgást, állapotváltozást jelentő ige. Így például a menni, jönni, maradni, meghalni, elaludni, felébredni, megolvad, felforr, megfagy, stb...
A haben pedig az összes többi más ige, aminek nincs nagyon köze közvetlenül az állapotváltozáshoz.
Perfektben a főigék 3 csoportra vannak osztva:
Gyenge, erős és vegyes igék. Ettől függ a Präsensből való Perfekt alak képzése. Arra kérlek, hogy erre keress rá, mivel mind a 3 csoportba rengeteg ige tartozik, amit meg kell tanulnod, hogy ne kelljen rengeteget gondolkodnod, ha egy összetett múltidejű mondatot szeretnél "létrehozni".
A gyenge igék mindig egyformán képezhetőek, t-re végződnek, pl. h. gelernt. Az erős és vegyes igék rendhagyóak.
Ha Perfektet akarsz képezni, a mondat 2. szavának helyére a segédigének kell, hogy kerüljön. (tehát a sind vagy haben alannyal egyeztetett alakja.) A mondat utolsó szava pedig az ige Perfekt alakja. Ezt fentebb írtam, hogy némi utánaolvasást igényel.
Példák:
gehen - ist gegangen
Jelen idő: Peter geht nach Hause.
Perfekt: Peter IST nach Hause GEGANGEN.
lesen - hat gelesen
Jelen idő: Ich lese ein Buch.
Perfekt: Ich HABE ein Buch GELESEN
FONTOS: a kérdőmondatban, ha lehet MINDIG PERFEKT MÚLTIDŐT HASZNÁLJ és NE PRÄTERITUMOT!
Präteritum: a németben ez az elbeszélő múlt. Úgy lehet megkülönböztetni a Perfekttől, hogy ezt régebben történt dolgokra értendően szokták alkalmazni a nyelvben. Így tudod egy hosszabb fogalmazásban éreztetni, hogy mi mennyi ideje történt úgymond. De egyébként egy átlagos mondatban bármelyiket használhatod, amelyik éppen eszedbe jut, csak kérdőmondatoknál érdemesebb inkább a Perfektet választani.
A Präteritumnál szintén 3 féle igecsoport van, megegyezik a Perfektével. Ennek is utána kell nézned, hiszen rengeteg ige van. A gyenge igék csoportja mindig - te végződésű, tehát egy gyenge ige múltidejű alakjai:
lernen - lernTE - h. gelernt
Az erős és vegyes csoportok rendhagyóak szintén, ezeket meg kell tanulnod.
Használata végtelenül egyszerű: megegyezik a jelen időével. Egyszerűen csak beszúrod a mondat 2. helyére a Präteritum alakban lévő igét és kész.
Így nagy hirtelenjében ennyit tudtam segíteni, kérdezz nyugodtan, ha szeretnél még valamit. Igyekszem legjobb tudásom szerint válaszolni.

Azért egyedül nem szerencsés a németet tanulni. Én is több,mint 8 évig tanultam középiskolában,mégsem jutottam el középfokú szintre (mondjuk az általános és középiskolás nyelvórák nálunk annyit is értek csak,hogy ennyi idő alatt az alapokat megtanulja az ember,ami szerintem elég szégyen). Bezzeg az angolt egyedül megtanultam és levizsgáztam belőle 4 hónap tanulás után.
Nem mondom,hogy lehetetlen a németet egyedül megtanulni,de HA teheted inkább menj el tanfolyamra.
Váóó így már értem.
Remélem nem haragszotok meg ha még kérdezek ugye?
aus/laufen (kifut),läuft aus, lief aus,i ausgelaufen
A START NÉMET TK-ban olvastam a segítségetekkel már sikerült értelmeznem.
aus/laufen: szótári alak
läuft aus: rendhagyó ragozású E/3 kap egy ä-ot tehát a másodi rész mindig az adott ige ragozása E/3-ban ha nem szokványosankell ragozni.
lief aus: ez a laufen ige első múltja (ami mi is??)
i ausgelaufen:második múlt
Na a kérdés azt már tudom hogy ha látok a start tk-igéi között egy 4-tagu igét akkor így kell értelmeznem
De ha látok egy 2 tagút azt hogy értelmezzem?
PL: bummeln, i.gebummelt (tk 144-old)
Vagy egy 3-tagút pl:ab/fahren,fährt ab,i.abgefahren START TK 144-oldalt látható.
Tudtok segíteni az értelmezésben?

Először is ha megengeded, ne a Start/Start Neu és Unterwegs könyvekből tanulj németül, vannak már sokkal modernebb könyvek is, amelyektől nem megy el a kedved.
A kérdésedre a válasz. A németben vannak egyszerű igék. Ezeknek a múltidejét a könyv külön nem vesézi. pl. besuchen, h. besucht. )Perfekt). egyébként besuchen, besuchte, hat besucht.
Az abfahren nél nincsen ott, hogy "fuhr ab"? lehet, hogy "nyomdahiba". Érdemes elmenni az elején magántanárhoz vagy egy gyors tanfolyamra, hihetetlenül sok energiát megspórolsz magadnak és nem megy el a kedved, hogy milyen bonyolult a nyelv. Utána már szépen lehet egyedül is készülgetni. Egyébként a youtube- ra is ha beírsz egy anyagrészt és mögé írod, hogy "deutsch lernen" akkor tuti kidob pár videot, ahol anyanyelvi németek magyarázzák el rengeteg példával a dolgokat.
Tehát.
1. Präsens
2. ha van elváló igekötő vagy tőhangváltás, azt jelöli
3. Präteritum (1. múlt)
4. Perfekt (2. múlt, haben vagy sein segédigékkel)

Ajánlanék egy könyvet még. Maklári Tamás - Német nyelvtani ABC. Torrentről is le lehet tölteni. Szépen elmagyarázza a szabályokat, vannak példák és rengeteg gyakorlat a legegyszerűbbtől a középszintűig. Ez a könyv alkalmas arra, hogy egyedül tanulgass belőle.
Háát igen. A pénz arra jó, hogy felgyorsítsd a nyelvtanulás folyamatát, de a szorgalmat akkor sem lehet elhagyni.
Na nem is váratlak megjöttem a kérdésemmel kifejezetten ,,SÜN,, nevű felhasználó véleménére lennék kíváncsi, de minden segítő szándékot köszönök.
A kérdésem/kéréem az lenne hogy az eddigi következtetéseimet igazolja valaki vagy cáfolja!
Akkor kezdem
Az a szép német múltidő elsősorban a Perfekt,Präteritumra térnék ki..
A perfektben a főigék 3 csoportra osztjuk:
-gyenge
-erős
-vegyes
Azt tudom hogy sein, haben segédige ragozva perfekt alak pedig a mondat végére
Na akkor most ugrik a makákó a vizbe...
A Präteritum szintén 3-féle igecsoport van na ennek most utánna néztem és a következő következtetésre jutottam!
Ez a csoport már a jól ismert gyenge, erős, vegyes, igék lennének
Gyenge igék präteritum képzése:
ich te A gyenge ragozású igék a TE időjellel képzik
du test az elbeszélő múltat
er te
wir ten
ihr tet
sie ten
Erős igék:
ich -
du st
er -
wir en
ihr t
sie en
Vegyes igék präteritum:
ich te
du test
er te
wir ten
ihr tet
sie ten
Összefoglalás:
Német ige-->jelenidő->Präteritum->Perfekt
Ugy hiszem hogy a Präteritumnak,-hoz tartozó 3-csoport gyenge,erős,vegyes RAGOZÁSI TÁBLÁZATOK CSAK A PRÄTERUMÉ.
A perfekt ugyancsak az a 3-om, haben, seid ragozva perfekt végére. Arra lennék kíváncsi hogy a perfekten belül a gyenge,erős, vegyes igéket hogy értelmezzem?
Értelmezzem úgy mint a präteritumban a ragozási táblázatok segítségével.,,A mondat utolsó szava pedig az ige perfekt alakja,, tudom, tudom már irtad de utánna néztem és találtam a fent említett táblázatokat(ragozási) a préteritumnál és elgondolkodtam...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!