Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Melyik angol igéknek létezik...

Melyik angol igéknek létezik gerund alakja?

Figyelt kérdés
2014. aug. 5. 15:32
 1/6 anonim ***** válasza:

Nem világos a kérdésed. A "gerund" tudtommal az "-ing" végződés és gyakorlatilag nincs olyan ige, amihez ne lehetne hozzábiggyeszteni.

Playing, eating, drinking, feeding, swimming, running, talking, speaking, listening, going, reading, waiting, doing, joking etc. Hosszú lenne felsorolni.

2014. aug. 5. 16:43
 2/6 anonim ***** válasza:

Inkább úgy kérdezd, hogy melyikeknek nem létezik.

Nincs Gerung alakja:

-az érzelmeket kifejező igéknek (like, love, hate etc.)

-segédigéknek (can, shall, will, want, must, need)

-biztos vannak még olyan igék amelyeknek nincs -ing-es alakjuk, de hirtelen csak ezek jutottak eszembe

2014. aug. 5. 17:27
 3/6 Vree ***** válasza:
100%

^jó nyom, de szerintem nem teljesen igaz; az érzelmet kifejezők esetében kifejezetten nem.

Loving a man is a great feeling.

Szeretni egy férfit remek érzés.

Abban igazad van, hogy a can, shall, will, must segédigéknek nincs.

(helyette van:

can -> able to = képes

being able to (canning helyett)

must -> have to = kell

having to (musting helyett)

A want(ing), need(ing) ellenben ismét csak létezik.

Nem árt egyébként emlékezni a különbségre a Gerund és a Present Participle között Mind a kettő az -ing-es alakot jelenti):

[link]

2014. aug. 5. 18:45
 4/6 anonim ***** válasza:
Az utolsónál van az igazság, rá hallgass!
2014. aug. 5. 19:54
 5/6 A kérdező kommentje:
Oké. Csak mert úgy olvastam pár helyen,hogy cselekvést kifejező igéknek van,de úgy látom,hogy másoknak is lehet.
2014. aug. 6. 10:19
 6/6 anonim ***** válasza:

Szerintem te arra gondolsz, hogy bizonyos igéket nem használunk folyamatos igeidőkben. Ezek az állapot vagy más néven statikus igék.

Pl: remember

I don't remember you. - Nem emlékszem rád.

Még akkor is az egyszerű igeidőt használom, ha éppen ebben az időben nem emlékszem rád.

Ilyen állapotigék az érzelmet kifejező igék: like, hate, prefer, stb. Az kognitív képességeket kifejező igék: know, believe, remember, stb. Az érzékelést kifejező igék: see (látni), taste (ízleni), hear (hallani).

Arra viszont vigyázz, hogy vannak igék, amelyeknek van állapot és cselekvő értelmük is és ennek megfelelően tudom használni / nem használni folyamatos igeidőben.

Pl: have, see, think.

I have a car. - Van egy autóm. (állapot jelentés - egyszerű igeidő)

I'm having lunch. - Ebédelek. (cselekvő jelentés - mehet a folyamatos igeidő)

I see a kangaroo. - Egy kengurut látok. (állapot)

I'm seeing the doc this afternoon. - Dokihoz megyek ma délután. (cselekvő)

I think this film is awesome. - Szerintem ez a film kiváló. (állapot)

I'm thinking about a nice holiday. - Egy kellemes nyaraláson gondolkodom. (állapot)

A.

2014. aug. 6. 21:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!