Német. Egyszerűen képtelen vagyok koncentrálni, s így megérteni és felfogni ha pl. magnót hallgatunk órán.7-8 éve tanulok már, de a hallás utáni megértéssel bajban vagyok. Hogyan lehet ezt a képességet hatásosan fejleszteni?
Nekem felsőfokúm van németből, de még most is lenne bennem szorongás, ha nem sikerült volna a nyelvvizsga, és újra kellene csinálni a magnóhallgatást.
Én nem azt a módszert ajánlanám, mint az előttem szóló, hogy egyszerre nézd a szöveget is, nekem ez nem jött be, mert nem arra figyeltem, amit hallottam, hanem, arra, amit láttam, így nekem nem nagyon fejlődött ez a készség. (hallás utáni szövegértés)
Az viszont igaz, hogy hallgass sok német szöveget, nézz tévét. Nekem sokat segített (érdekes) a hangos olvasás, és az, hogy a német tancsim mindig kijavított, ha helytelenül ejtettem a szavakat. (Gyakran azért nem értjük meg hallás után a dolgokat, mert nem tanuljuk meg, hogy kell normálisan kiejteni őket.)
És még valami: ne parázz, ha nem értesz meg mindent. Nekem az rengeteget segített, hogy a tanárom, aki egyetemen tanulta a németet, és külföldön is élt, ezt mondta: Miért félsz, hogy nem értesz meg mindent? Én sem értek mindig, tökéletesen minden szót! Ez nem az anyanyelvünk.
Szóval fel a fejjel, nekem is ilyen problémám volt/van, mint neked, és mégis sikerült a felsőfok.
Ha gyakorolsz, és túlteszed magad azon a kudarcon, hogy ezt sem érted, meg azt sem, de ez nem veszi el a kedved, hidd el, te fogsz a legjobban csodálkozni, hogy egyre többet fogsz majd érteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!