Hogy van angolul, hogy "KATI-szórend"? Létezik hasonló kifejezés a német mellékmondati szórendre?
a "KATI szórend" magyar kifejezés a NÉMETRE.
Angolban a szórend alany-állítmány-tárgy. Angolul úgy utalnak az angol szórendre, hogy "SVO". (Subject-Verb-Object)
Ja értem, akkor tehát:
Kérdőszó-Alany-Tárgy-Ige, angolul, ugye?
Nos, akkor az angolok angol nyelvre használt "SVO" rövidítésének az analógiájára, Int.Pron.+SOV lenne. A kérdőszó (Interrogative Pronoun) hagyományosan nem a "szórend része", hanem angolul is mindig a mondat elején áll ha van, és a "tulajdonképpeni szórendet" az alany (Subject) ige (Verb) és tárgy (Object) rövidítéseivel adják meg.
Elképzelhető olyan egyedi megoldás, ahol a kérdőszónak kitalálnak egy saját rövidítést (Q = question; ? ; WH = "wh" word; utóbbi abból, hogy az angolban minden kérdő névmásban van w és h) így adódhat olyan "leíró képlet", hogy pld.: QSOV, ?SOV, WhSOV
Ennél jobban biztos, hogy nem bonyolítják, és vicces, hasonló alakú szót sem találnak ki, mint a magyarok a Katit.
Érdekes lenne látni, hogy mit csinálnak egy olyan nyelvvel, ahol a mondat szófaji alapú szórendi kötöttségei az alanyon, állítmányon és tárgyon kívül mást is szigorúan meghatároznak. :)
Ez a SOV elég jól hangzik. Annál is inkább, mert az O állhat az Object helyett, de az Other parts of the sentence helyett is, ahogy a magyarban is a KATI T-je lehet Tárgy, ill. Többi mondatrész. Bár itt utóbbi értelemben használatos.
Nem tudom, hogy ha pl. írok egy ismertetőt angolul beszélőknek a német KATI szórendről angolul, akkor hogy nevezzem, hogy ne legyen nagyon tudományos se. Maximum SOVinist (soviniszta) szórend lenne az ő számukra viccesen.
"szerencsére" azt úgy írják, hogy chauvinist
Akkor már inkább pld: sovereign
A Wikipédián kívül mást nem igazán tudok, ami elmagyarázza a német nyelvtant angolul. Én éppen ilyen honlapot készítek egyébként.
A chauvinist szót meg én nem ismertem, mindig tanul az ember.
Köszönöm a válaszokat!
Zollynak:
Ja értem, akkor tehát:
Kérdőszó-Alany-Tárgy-Ige, angolul, ugye?
----------------
Nem kérdőszó! Hanem a kötőszóról van szó a K.A.T.I. szerkezetben.
Főmondat...,(vessző)...kötőszó, alany, tárgy, ige!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!