Mi az orosz nyelvtan szabályai nagyjából (igeragozás, esetek, névelő stb. )? Hol van olyan oldal, ahol magyarul ez le van írva?
Az egyetemen hat féléven át tanultam orosz nyelvtant, három sorban nem lehet leírni, mert elég bonyolult...
Szinte bárhol hozzájuthatsz Kosaras István: Orosz nyelvtan a középiskolák számára c. munkájához, 50 éve alapmű. Rövid (150 oldal), közérthető, nem bonyolítja túl.
Aztán ott van a Hartmann-féle Orosz nyelvtan gyakorlatokkal, ezt nem ajánlom, mert borzalmasan logikátlan, hosszú, és hatalmas hülyeségek vannak benne, gyakorolni azonban tökéletes.
Újabban a könyvesboltokban lehet találkozni a Ferenczi-féle Orosz nyelvtan és nyelvhasználat c. könyvvel. Ez elég felületes, de legalább előnye, hogy a kivételek bebifláztatása helyett a beszélt köznyelvi normákat írja le.
Emellett rengeteg más könyv van még, amiből tájékozódhatsz, de ha nincsenek terveid az orosszal, a Wikipédia cikke is tökéletes. :P
Igazából az Irina Osipova-féle Kluch is nagyon jó. Van 1. és 2. része is. Én 3 éve tanulom a nyelvet, teljesen önállóan.
Egyébként most vettem meg a 2. részét, és egy csomó mindent értek belőle. Így voltam az 1. részével is.
De ha te nagyon kezdő vagy, és tényleg érdekel a nyelv, akkor ne a Kljuch-csal kezd, mert nagyon nagy léptekben halad.
Megpróbáélhatod a Nemzeti tankönyvkiadós Sag za sagom-ot is. (Hozzátszem ez nem valami jó... sőt...)
SZóval mindenképp egy nyelvkönyv, v vmi olyasmi, ha komolyan akarod ezt a nylevet.
16/S
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!