Mi a különbség a sein és a gibt ige között? Hogyan tudom megkülönböztetni hogy melyik kell a mondatba?
Es gibt-et akkor használunk, amikor egy dolog létezését hangsúlyozzuk ki. A dolog előtt határozatlan névelő és annak tagadása van van.
Es gibt einen Mann, der. Van egy férfi, aki. Es gibt kein Geld dafür. Nincsen rá pénz.
Sein-t akkor használjuk,
- ha névszói állítmányról van szó (Okos vagyok. Ich bin klug. Ő okos. Er ist klug)
- ha a dolog létezését úgy hangsúlyozzuk ki, hogy előtte határozott névelő van (Az asztal a konyhában van - Der Stuhl ist in der Küche.)
Igen, ahogy előttem írják, azon áll vagy bukik, hogy határozott vagy határozatlan névelő van-e a főnév előtt. Pontosabban ein, kein, puszta számnév vagy semmi a főnév előtt: ilyenkor es gibt:
Es gibt im Zimmer einen / keinen Tisch.
Es gibt im Zimmer zwei Tische.
Es gibt viele Tische im Zimmer.
Es gibt Tische im Zimmer.
Ha határozott névelő, mutató névmás vagy birtokos névmás van a főnév előtt, akkor sein van:
Der Tisch ist im Zimmer.
Dieser Tisch ist im Zimmer.
Jener Tisch ist im Zimmer.
Mein / Dein stb. Tisch ist im Zimmer.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!