Mi kell a középfokú angol nyelvvizsga letételéhez?
Kérdező, hány éves vagy?
Az írásbelin van olvasott szöveg értése, fogalmazás, és bizonyos vizsgatípusokon nyelvtani feladatlap és a kétnyelvű vizsgákon fordítás is. A szóbelihez tartozik a hallás utáni értés, kérdésekre válasz, témakifejtés képek alapján, szituáció. Nagyon kevés az olyan vizsga, ahol van gondolkodási idő.
Középfokú komplex nyelvvizsgán van szóbeli és írásbeli is. Lehet variálni is, hogy pl. a szóbelit a Telcnél, az írásbelit az ECL-en teszed le.
Én a Telc nyelvvizsgáról tudok nyilatkozni. Ott volt szövegértés (kis cikkeket párosítani címmel, kérdésekre válaszolni ilyesmi jellegűek), volt egy nyelvtani feladatlap, ott a szövegből ki voltak hagyva szavak és alul meg volt adva sokkal több, mint amennyi kell és be kellett helyettesíteni. Levélírásnál a szokásos témák (jelentkezés munkára/pályázatra, panaszlevél, érdeklődő levél, baráti levél). A szóbeli részhez tartozott a magnóhallgatás. Ott voltak kis cikkek, meg kellett találni a címet hozzá, és egy hosszabb dialógusnál a kérdésekre válaszolni. A tényleges szóbelinél 2-en vizsgázók beszéltünk egymással, volt egy kifejtős feladat: itt adott témakörről kellett ~2 percig beszélni és kérdezni a másiktól. Volt egy cikk részlet, azt meg kellett beszélni, kérdéseket feltenni egymásnak. A harmadik feladat egy probléma megoldás volt, amit mi egy mondattal lerendeztünk és inkább ötleteltünk a témával kapcsolatban. De ahogy észrevettem annyi volt a lényeg, hogy folyékonyan beszéljünk, interaktív legyen, ne legyen kínos csönd. Kicsit fura volt, hogy egy diákkal kellett beszélni, nem a tanárokhoz, de sokkal szabadabbnak éreztem. 10 perc felkészülési időnk volt talán, de bőven elég volt. Nekem jobban tetszett ez a diák-diák csevely, mint emelt (német) érettségin, ahol 3 tanár előtt kellett számot adni tudásomról.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!