Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Szlovákiában élő magyarok?

Szlovákiában élő magyarok?

Figyelt kérdés

Kérlek segítsetek...

Kacsingatok a szlovák nyelv felé (a határ mellett lakom), viszont nem tudom eldönteni, hogy pl. valamit kérsz a boltban, melyiket milyen helyzetben kell használni.

A következőket "tanultam" eddig:

1., Prosím si

2., Potrebujeme

Szeretnélek megkérni Benneteket, hogy írjatok pár példát a szókincsem bővítése érdekében

....

A magyar lakta területeken hogyan érdemes köszönni, ha bemegyek a boltban? Pl. Losonc, Fülek, Nagykürtös stb.

Arra gondoltam, hogy először szlovákul majd magyarul. Ez így nagyon sértő? Van valami jótanácsotok?

KÖSZÖNÖM!

2014. jan. 25. 22:50
 1/5 anonim ***** válasza:

Ha tudsz angolul itt van pár hasznos kifejezés...

[link]

Én nem felvidéki vagyok, de tanulok szlovákul, úgyhogy ha van egyéb konkrét kérdésed, talán tudok segíteni.

Tapasztalataim szerint jobb, ha először szlovákul köszönsz, mert a boltosok, pincérek időnként sajna elég bunkók tudnak lenni (pedig amúgy a szlovákok kedves emberek).

2014. jan. 26. 19:46
 2/5 anonim ***** válasza:

Én magyarul köszönök az üzletekben és ha szlovákul köszönnek vissza, csak akkor váltok át szlovákra. De volt már olyan, hogy láttam, nem szívesen szolgálnak ki (hogy a magyar miatt-e vagy egyébként is bunkó volt az illető nem tudom) ezért inkább elmentem vásárlás nélkül.

Üzletben ha kérsz valamit, akkor a "prosím si" a helyes, magyarban is azt mondod, hogy kérek.

Potrebujem - egyes szám, potrebujeme - többes szám, azt jelenti, hogy szükségem van rá/szükségünk van rá.

podľa potreby - szükség szerint

potrebuje peniaze - pénzre van szüksége

potrebuje pomoc - segítségre van szüksége

2014. jan. 27. 13:15
 3/5 anonim válasza:
Én is magyarul köszönök, hisz magyar vagyok. Ki kell, hogy szolgáljon, attól függetlenül, hogy milyen nyelven beszélek. és a prosím si-t kell használni a boltban :)
2014. jan. 27. 20:46
 4/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm :)

Ha van még ötlet, kérlek írjatok!

Nógrád megyében lakom, Nagykürtös van hozzánk közel. Arrafelé már jártatok?

2014. jan. 27. 21:04
 5/5 anonim válasza:
utolsó válaszoló vagyok, sajnos arrafelé nem vagyok járatos :\
2014. jan. 27. 22:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!